Feb 9, 2007

Kalaulah....

BY Rose Harissa IN 4 comments

Hidup kita ni, sentiasa nak dikaitkan dengan kalau untuk sesuatu yang telah terjadi terutamanya yang x diingini... betul tak? macamlah aku sekarang ni... kalaulah aku tak tolong orang tadi... mesti aku tak rasa bersalah sampai sekarang kan? aku ni baik orangnya, tak sampai hati nak membiarkan org lain dalam kesusahan terutamanya kalau di depan mata...ceritanya begini ye kawan-kawan...

Tadi, lepas tapau nasik lemak dan sate, hubby suh aku pergi kat kete dulu tapi dia x bg kunci... so, aku pun sandar je la pada kete... mata aku kemudiannya tertancap pada seorang ibu dan seorang anak perempuan, lingkungan 6-7 tahun, anak laki lingkungan 3++ . Aku nampak anaknya merengek... tapi aku dengar dia cakap " mak nak kencinglah!"
Aku dah nak tersenyum, hai, kuatnya cakap! Tapi buat derk aje... sebab lagi nak tergelak bila dengar anak dia jawab,
"ala... mak kencing ajelah kat toilet!"

Kereta dia rupanya sebelah aku jek... dia bukakan pintu untuk anak dia.... yg kecik masuk tapi yng sulung melulu pergi pintu lagi satu pastu mak dia jerit, " nak kemana lagi tu?? sinilah!" uihhh... garangnya!
pas tu dia terus masuk dalam kete pakai sit belt. anak sulung dia masuk dalam kete tapi dia pergi belah dalam. pintu ternganga luas. mak dia dah setat enjin... (aku pelik gak, how could u as a mother let the door open, like that???")

Tapi aku masih wat derk... sampai anak kecik dia tu terkial-kial nak tarik pintu tapi x lepas... aku nampak mak dia toleh ke belakang dengan wajah penuh harapan... maka aku dengan senyuman dan rasa kesian kat budak kecik tu, aku tolaklah pintu tu perlahan-lahan tapi bila nak rapat baru aku tekan kuat sikit, tapi aku rasa x kemas dan aku bukak balik... aku nampak budak tu mengesot ke dalam dengan muka berkerut... mak dia pulak pandang aku.. aku pelik bila nampak budak tu nganga mulut luas, bila mak dia keluar, barulah dia keluar suara, berteriak menangis sambil pegang jari... errkkk??? mak dia kecoh cakap tangan anak dia terkapit... "apsal taruk tangan kat situ??" jeritnya pada anak dia... (atau secara x langsung menyatakan sekali kemarahan dia pada aku?)

aku pun gabra la tgk anak dia meraung camtu sambil mak dia gosok2 jari anak dia...aku dah rasa bersalah sangat, beriya iya aku mintak maaf... mak dia cakap... "Tu la Along! mak suruh duduk sini kan? kenapa along duduk kat sana pulak?"

aku terkedu... berkali-kali mintak maaf dengan perasaan bersalah yang amat sangat... mak dia kata takpe tapi muka masam... masa tulah aku rasa menyesal yang amat! aku pandang muka hubby yang baru sampai dengan perasaan bercampur baur...muka mak dia toksah cakap lah masamnya...
"Nanti sapu minyak"... aku mintak maaf lagi... dia kata tak pe tapi tanpa pandang muka aku lagi... semakinlah aku menyesal.

Dia terus masuk kete, tekan minyak kuat2 dan terus nak reversed kuar sampai kena hon ngan kete lain...
hubby cakap... "Tu la siapa suh awak baik sangat tolong?" .
Aku terkilan sangat... hal ni mungkin nampak remeh tapi pada aku tak... aku ikhlas nak tolong.. (yelah, kalau korang tergamak ke tengok budak kecik camtu terkial-kial nak tutup pintu depan mata korang. Sedangkan kakak dia elok aje bersandar dalam kete)... kalau aku lah...sebagai mak, aku sendiri yang akan tutup pintu setelah pasti anak masuk dalam kete... baru aku masuk nak drive... ohhh!!!

sampai sekarang aku rasa menyesal! aku ke yang salah? kalaulah
aku tak tolong tadi......

4 comments:

  1. hi rissa..
    bila aku bace cite ni aku tringat cite member aku..anak dia drjah satu belikan plastersin 2 (RM1 satu) satu tuk dia satu bg kwn dia..kira baik hatilah ni..jadi kwn dia bls balik belanjalah dia roti 50 sen bila mak budak ni nampak dia mrh anak member aku ni "lain kali awak jgn mintak duit dia, awak tak de duit ke" nada suara marah betul psl masa dia mrh tu anak member aku yg drjh tiga ada kat situ balik dia ngadu kat member aku kata adik dia amik duit org..member aku punyalah hot psal dia bagi anak dia duit lebih dari cukup..hari minggu tu dia jumpalah mak bdk tu ingat nak tanyalah..mak bdk tu pun citelah..lepas tu mintak maaflah psl marah anak member aku tu (macam tak ikhlas)..nak pendekkan cite member aku tu pun bglah duit rm1 kat mak bdk tu..yg bestnya mak dia amik duit tu..dia lupa yg anak member aku tu bagi anak dia plastersin tapi malaslah member aku tu nak cite..member aku ni kira sikit punya baik..klu g kantin skolah anak dia mana2 kwn anak dia yg tak bawak duit dia selalu belanja..ye lah kesian budak2 drjh satu plak tu..bila aku pikur2kan mak bdk tadi tu memanglah bodong sombong samalah macam mak bdk yg ko tolong tu..tapi what goes around comes around..hari ni hari kita esok hari dia..nnt kebaikan ko tu akan dtg pada nak ko plak..insyaAllah..kdg2 susah..tlg pun salah tak tlg lagi salah ek..

    adios..

    p/s : arap2 dpt jumpa ko ari isnin ni kat PWTC..ko jgn plak sombong kat aku nanti..aku takkan terkejut nye tgk ko psl aku dah tgk ko dah sebelum ni..takut ko plak yg terkejut tgk aku nnt..ahaks!
    (ni kali kedua aku antar tak tahulah pc aku ni ada problem ke)

    ReplyDelete
  2. weh! ko ada datang ke PWTC ke? aku x nampak pun? atau kau saja2 x nampak aku..? aku balik kul 1.00 ptg... :) anak aku tipon suh balik makan nasik... ahakss!
    errkk... ko mcm pernah jumpa aku jek? kita penah jumpa ke? penah ke? :)

    p/s: ni kali ke-2 ko hantar? erkk... aku tatau la kalo blog aku yg problem?? :( sori ek?

    ReplyDelete
  3. weh! ko memanglah..penat tau aku dtg..naik tren lah plak tu..aku ni mcm ko jgk cuma aku bkn mls nak drive cuma tkt nak parking kat basement je..ko taulah mcm2 cite psl parking kat basement..tapi psl aku nak gak jumpa ko aku gagahkan jugak naik tren pun trenlah..alih-alih aku sampai diaorang kata ko dah balik..ko kata sampai ptg aku sampai kul dua..dahlah aku bawak novel ko tu dgn seribu harapan (ahaks!)..last last makcik gak yg melopong..abih tu bilalah agaknya ko dpt sign buku aku tu takkan nak tunggu sampai next novel kot???? aku tak pernahlah tgk ko btl2 tp aku nampaklah gambar ko kat alaf 21 attend bengkel penulisan tu..best eh.. org luar boleh attend ke bengkel cam tu..

    adios..

    p/s: sejak tahun baru je blog ko ni susah sikit aku nak masuk..rumah aku ni wireless jd tak leh pakai streamyx..dial up je yg boleh..tak tau lah pasal dial up ni ke komputer aku ni ke..wallahuallam..janji boleh bukak pun kira orait gak..

    ReplyDelete
  4. lerr... siannye ko... kekekee... sori eh...
    aku tepat jam satu aku dah naik komuter balik... ingat nak gak tunggu sampai petang, tapi anak aku meragam... x dapek nk nolong... pesta buku bulan pat nanti ye?
    bengkel penulisan yg aku attend tu untuk novelis alaf je.. tapi rasanya ada gak dorg anjurkan bengkel untuk org luar...

    p/s: agaknya mmg blog aku bermasalah kut... lagipun aku rasa cam suram jek blog ni.. :}

    ReplyDelete