Oct 25, 2008

Kartunis Wanita: Transformasi Baru

BY Rose Harissa IN , No comments

Ketika komik menjadi wadah bacaan remaja sewaktu dahulu, tidak ramai pelukis wanita yang berani tampil ke hadapan. Ini mungkin kesan dari didikan informal daripada ibubapa mereka. Di era 60an hingga 80an, pelukis komik wanita yang agak menonjol ialah Nora. Merujuk komik-komik Rina, Bambino, Salina, Murni, Dewan Pelajar dan Utusan Pelajar. Puan Norazah Abdullah, sewaktu dahulu merupkan satu-satunya wanita yang bergiat aktif dalam bidang komik dan ilustrasi dan masih menyumbang untuk FANTASI (Creative Enterprise Sdn. Bhd.), walaupun sudah bergelar suri rumah tangga.
Apa-apa pun selepas beliau, era transformasi terdapat beberapa orang lagi kaum Hawa yang menjadi pelukis komik seperti Cabai, Kaoru, Xanseviera, Aimo, Sarah, Mel Celestial, Nora, Sonia Leong, Hanie, Noor Hafizah (sekadar menyebut beberapa nama). Mereka terlibat dengan pelbagai genre komik. Di antara nama-nama itu, Nora yang menjadi pelukis dan penulis freelance dengan majalah APO? ada skill tersendirinya. Beliau adalah penulis artikel misteri dan menghasilkan ilustrasinya untuk majalah terbitan MOY itu, dan check it out Apo? isu 235. Sonia Leong, yang kini menetap di UK menceburkan dalam bidang ilustrasi, manga dan animasi. Dengan medium yang pelbagai, ramai yang telah tampil melalui majalah trendsetter malah melalui "online comics".
0 comments
____________________________________
Artikel di atas ditulis Tuan Kalam Timur di blognya
perkasaalam.blogspot.com
Jutaan terima kasih aku ucapkan kepadanya kerana menyebut nama aku sebagai antara pelukis wanita. Aku pun tak sangka dapat perhatian dari otai-otai komik ini... yelah... siapalah Nora, masih budak baru belajar dalam bidang grafik dan ilustrasi ni .
Terima kasih beribu-ribu lemon untuk Tuan Kalam Timur tak lupa juga kepada saudara Jonos, Wanzu (ALWAN Comics), .

0 comments:

Post a Comment