Apr 29, 2010

Al-Fatihah untuk adik Aminulrasyid Amzah

BY Rose Harissa IN 20 comments


(video credit to : FAFA REED - Allahyarham Minul's best friend)

Sana sini orang bercakap tentang arwah. Sekarang, termasuklah aku, lagipun berlaku dalam daerah aku tinggal, Shah Alam. Tapi aku tak nak komen dari sudut undang-undang mahupun kepolisian. Tak layak. Aku melihat kes ini dari sudut hati seorang ibu.

Sebagai seorang ibu aku rasa aku sangat faham rasa hati ibu arwah. Betapa luluh lantak hati ibu arwah menerima berita ni. Hilang anak bongsu yang manja. dalam sekelip mata..:( Kalau aku... tentu aku meraung-raung dan pi tabuh polis yang tembak tu.

Aku memang benci baca kenyataan sesetengah individu yang menyalahkan keluarganya kerana tak memantau anak keluar malam. Aku meluat baca kenyataan menyalahkan arwah memandu tanpa lesen. Aku tak nampak apa relevannya budak yang bermuka innocent ni dikatakan penjenayah. Okey, fine, kat myspace arwah ada letak gambar yang tak sepatutnya.

Tapi...come on, bila baca myspace arwah, dia cuma seorang budak berusia 15 tahun yang baru nak kenal gelombang hidup. Kadang-kadang budak-budak macam ni bukan fikir panjang pun bila letak gambar camtu. Mungkin bagi arwah, bila letak gambar tu dan cakap ala-ala kasar sikit, nampak macho. Ini normal. Anak lelaki yang manja dan mungkin nakal tapi bukan jahat. Nakal dengan jahat, sangat banyak bezanya okey. Budak jahat atau penjenayah takkan pakai smart-smart atau rugged, takkan manja dengan ibu atau kakak. Gaya arwah memang menunjukkan dia anak kesayangan yang boleh dapat dari ibu atau kakak apa nak pakai.

Aku pun ada anak lelaki. Ik pun macam tu, suka pakai smart-smart. Dan sekarang bercakap dengan kawan-kawan, aku-kau, ada slanga budak bandar. Mischievous giler sekarang ni... Kasar macam orang dah besar. Ik yang kecik tu pun dah tunjuk ciri-ciri budak nakal tapi aku malas nak marah lelebih. Tau kenapa? Kerana budak nakal yang dalam proses ingin tahu macam-macam benda ni biasanya otak mereka cerdas. Bakal jadi budak yang cerdik belajar. Percayalah... sebab aku dulu zaman-zaman sekolah nakal giler, sampai warden meluat dan sumpah gagal SPM. Tapi Alhamdulillah... dapat pangkat 1 dan merasa masuk U... UTM - Universiti Teknologi Malaysia = University of Discovery Malaysia (tataulah ada yang ambil port atau tak pasal tag line ni).

Memetik kata, Syilda Ismail di Facebook, "they say naughty kids will grow up as rebellious succxessful persona. He was a risk taker. He likes attention, wearing lime green sneakers. If umur dia panjang, cud have been an eccentric person. sayang"

Okey berbalik pada kisah arwah. Masa dapat tau kes ni, aku macam takleh nak hadam. Siap cakap kat hubby... "Astaga... mati katak budak tu". Ya, mungkin kasar tapi bagi aku tulah hakikatnya, tak pasal-pasal hilang nyawa. Susah payah, ibu dia melahirkan dia, meninggal pula dalam keadaan tragis dan tak diduga. Bocor kepala kena tembak! Kalau aku, mau jadi gila memikirkannya! Tapi dia dah takde pun. Yang tinggal mungkin ramai orang yang kenal arwah, cuba gali balik kenangan bersama arwah.

Bagi aku, pada malam kejadian tu, arwah cuma seorang budak yang panik dan takut mak marah, kakak marah sebab keluar rumah malam2 dan bawak kereta curi2... tergesel lak kereta mahal... takut kena gi balai, tu je. Pecut laju-laju tanpa peduli apa, sebab nak dapatkan perlindungan dari ibu dan kakak ataupun nak selamatkan diri sebelum mereka tau dia dah keluar malam curi-curi. Ni andaian aku sebagai seorang ibu kepada seorang anak lelaki, okey.

Aku pun kalau terlanggar kereta, punya kecut perut, toksah cakap lah... kepala dah serabut memikir berapa duit pulak nak kena bayar, kena gi balai pulak buat report itu ini. Inikan pula budak 15 tahun yang takde punca pendapatan.

Cakap banyak pun tak guna. Arwah dah tak de. Semoga arwah dicucuri rahmat dan dapat pembelaan yang sewajarnya. Kalau tidak di dunia, di akhirat kelak. Kerana walaupun arwah telah pergi, ibunya masih ada untuk mendoakan kesejahteraannya. Bukankah doa seorang ibu yang sayangkan anak adalah senjata paling ampuh untuk seorang anak?

Al-fatihah...
http://www.emocutez.com