May 22, 2010

Mari makan udang lipan!

BY Rose Harissa IN 15 comments

Pernah dengar pasal udang lipan?
Udang ni adalah kegemaran aku...ever!
Mula belajar makan masa zaman kerja. Dah biasa sangat ikut orang Cina jadi kenallah udang kategori udang lipan ni. Of course yang makan kat restoran Cina tu mahal harganya. Lagipun, besssarr punya! (jerit macam iklan Maggi Asam Laksa).
Lepas tu mula ketagih nak makan.

Tapi kalau cari pasar malam atau pasar tani, harganya murah je... dalam RM7-RM10 sekilo. Udang lipan ni ada musim-musimnya. Bukan selalu ada.

Ni aku beli kat pasar malam Meru, Klang petang tadi. Lebih sekilo = RM11!
http://www.emocutez.com
Bila nampak aje kelibat udang lipan ni kat pasar, memang aku ketar kepala.Terus tuju dan pilih yang cantik-cantik. Biasanya tauke Cina cakap tak ramai Melayu tau makan udang ni.

Ha ah, memang betul kut... sebab selalu jugak masa pilih-pilih udang lipan ni, ada orang pandang pelik. Lepas tu ada yang cakap, udang tu bukan sedap pun... takde isi!
Haih... ruginya... padahal, kalau tau pilih, bila dah masak, isinya kejun, manis...pendek kata kalau dapat ratah udang ni memang lupa nak suap nasi ke mulut.

Ada jugak yang geli nak makan sebab namanya ada 'lipan' dan badannya yang panjang.
Padahal takde apa pun yang nak digelikan pasal udang ni. Takde perut macam perut ikan atau macam otak udang biasa. Gunting aje matanya dan sirip tajam kat tepi. Senang je... tak payah sesusah siang bagai.
Biasa aku goreng kunyit aje... mak aii... dah cukup sedap! Tapi kalau rajin, buat stim atau lemak cili api, pun SEDAP!

Ni lah rupa bentuk sebahagian udang lipan setelah digoreng kunyit sebab aku cadang nak ratah sambil tengok TV malam ni! Tanak makan nasik! Huhu!
Memang sedap sangat-sangat!
http://www.emocutez.com
Tak caya?
Cubalah sendiri sebab sekarang ni musim udang lipan!

May 12, 2010

Sentuhan ajaib Clarins Everlasting Foundation SPF 15

BY Rose Harissa IN 2 comments

Lokasi : Clarins @ SOGO,
Ground Floor Kompleks Pernas Sogo,
190 Jalan Tuanku Abdul Rahman.
50100, Kuala Lumpur
Tel: +603-2694 1831

Jumaat lepas, aku heret Ik untuk ke Sogo. Kalau ikutkan hati, paling malas nak meredah KL. Takut letih sebab esoknya sibuk nak berbengkel sepanjang hari. Tapi gagahkan juga demi jemputan khas dari Clarins untuk memanjakan muka dengan foundation terbaru mereka, CLARINS EVERLASTING FOUNDATION SPF 15. Berada di kaunter Clarins bersama Kak Lily Haslina Nasir tepat jam 12. Di situ, Michelle Kong, (Beauty Events & Education Manager) memberikan penerangan kepada kami - berempat sebenarnya. Michelle mengajar kami cara menggunakan foundation dengan betul dan memberikan beberapa tips solekan.

Sebelum guna CLARINS EVERLASTING FOUNDATION SPF 15, kalau nak dapatkan efek glowing dan lebih pinkish kat muka, bolehlah guna Instant Smooth-Perfecting Touch yang dicampurkan dengan Instant Light-Complexion Perfector. Bila disapu ke muka, rasanya sangat silky dan lembut.

Lepas tu baru gunakan CLARINS EVERLASTING FOUNDATION SPF 15. Tak sangka dengan cuma sekali pam ke atas tapak tangan, dah cukup untuk cover satu muka. Jimat dan sangat mudah. Tapi kena cepat dan jangan guna satu jari, barulah nampak sekata. Yang magiknya, sekejap aje memang muka dah nampak flawless. Tak payah sapu bedak pun tak apa. Memang aku tak gunakan pun bedak. Terus sapu pemerah pipi.

Pesan Michelle, jangan takut gunakan orange tone sebab ia akan nampakkan kesan healthy pada muka. Tapi biasalah, aku tak berapa nak berkenan dengan pemerah pipi, lebih tertarik tengok pallet eyeshadow Clarins. Macam pallet warna... hahaha. Macam biasa, aku pilih warna-warna coklat. Rasanya lebih sesuai.

Michelle menerangkan koleksi eyeshadow Clarins

Michelle menyapu eyeshadow ke mata Kak Lily.

Tapi bila dah siap make-up tu, aku rasa tak confident nak jalan keluar. Jangan-jangan muka nampak berminyak. Tau ajelah, muka aku ni, pakailah foundation setebal mana, jenama apa pun, mendadak nampak berminyak. Tapi Kak Lily kata, lagi okey, daripada aku berbedak! Macam tak percaya aje rasanya.

Jadi, aku pun cubalah gunakan CLARINS EVERLASTING FOUNDATION SPF 15 untuk beberapa hari ni. Sah, memang sangat sesuai dengan muka aku. Tak payah aku susah-susah nak berbedak untuk tutup cela-cela kat muka ni. Pakai CLARINS EVERLASTING FOUNDATION SPF 15 dah cukup untuk aku keluar rumah dengan yakin. Taklah nampak macam tepung gomak lagi dah... hahahaha.

Komen aku? CLARINS EVERLASTING FOUNDATION SPF 15 ni memang sesuai untuk semua jenis kulit. Sebab itulah, aku rasa serasi. Walaupun dah berpanas, muka tak rasa berminyak. Tak payah susah-susah nak touch-up dengan bedak dah.

Cubalah sendiri... harga CLARINS EVERLASTING FOUNDATION SPF 15 ni ialah RM125 sahaja. Mahal? Tak lah... sangat berbaloi sebenarnya untuk botol 30ml. Dan tak perlu guna banyak, cukup sekali pam sahaja. Sangat jimat tapi hasilnya,..tinggg! Kulit nampak berseri dan sekata lagi natural!
http://www.emocutez.com

May 4, 2010

Ke arah kulit muka berseri sempurna, tiada cacat cela...

BY Rose Harissa IN 2 comments



Hujung minggu yang bakal sesak, mungkin memenatkan. Dalam sibuk-sibuk nak berbengkel, tetiba datang pula undangan tak diduga. Memula nak tolak aje sebab rasa aku bukanlah orang yang layak untuk bercakap pasal kecantikan. Tapi awal-awal Kak Lily Haslina dah pesan, "Kau jangan nak tolak pulak... pergi aje..."

Ha, jadi untuk itu, aku berterima kasih kepada Rosie Haslinda dan Clarance (dari Clarins). Aku anggap rezeki bila diminta buat preview pasal produk baru ni. Dan bila tengok jemputan rasmi ni, hati berkata, 'Wow! Everlasting Foundation? Bertahan untuk 15 jam? Flawless lagi... Menariknyaaaaa...'

Yeaapp... walaupun aku bukanlah seorang perempuan bermekap tegar, tapi bila tengok Clarins Everlasting Foundation SPF 15, memang rasa terpesona. Sebab muka aku ni mana boleh bertahan dengan mekap. Mesti jadi gatal-gatal lepas pakai foundation atau dapat kesan 'terbakar'.

Zaman sekolah dulu, aku pakai bedak batu nyonya yang kotak warna kuning tu. Kulit masa tu memanglah licin macam kulit bayi. Kawan-kawan memang suka sentuh kulit aku. Tapi naik form five, gatal nak cuba satu krim yang popular sangat. Sudahnya, muka naik jerawat sampailah dekat nak kahwin. Dari masa tu, cakaplah, jenama apa yang aku tak pernah cuba. Dari semurah-murah barang, sampailah semahal-mahal barang. Sudahnya lepas beranak jugak baru muka bebas dari jerawat, toksin dah keluar masa lahirkan Ik... hahaha.

Sekarang kalau keluar rumah, cuma pakai compact powder, lipstik (wajib) dan eyeliner. Kemudian memang berusaha elak duduk kat tempat panas.
I alergik dengan cahaya matahari, okey... http://www.emocutez.com
Hubby selalu kata pada Ik, "Mama akan cair kalau duduk bawah matahari."

Hakikatnya, aku ni, pakailah sunblock sekali pun muka tetap akan mudah 'terbakar'. Tu yang aku hairan kalau tengok ada perempuan yang maintain aje duduk bawah panas dengan mekap tebal di muka. Kalau tak caya, pergi tengok gadis-gadis litar, huihhh... setitik peluh pun tak muncul kat muka... heran sungguh...

Jadinya, kali ni, aku tak nak lepaskan peluang mencuba Clarins Everlasting Foundation SPF 15 ni. Manalah tau serasi dengan kulit muka aku yang sensitif ni. Bila aku dah cuba, nanti aku kongsikan perasaan aku di sini okey?
http://www.emocutez.com