Feb 14, 2012

Pakai braces boleh mengubah bentuk muka? - Part 2

BY Rose Harissa IN 4 comments

Salam semua...
Maaf ya darling-darling sekalian yang setiap kali masuk ke sini takde entri baru... 
Aku tengah sibuk sangat-sangat... banyak benda nak cerita sampai tak tertulis kat sini, sebab utamakan kerja dulu...sampai tak sempat-sempat nak memasak, ngemas rumah, lipat baju...owhhh...sangat tak mithali rasanya...haihhhh

Sejak akhir-akhir ni, ramai yang tanya dan hantar mesej pasal braces yang aku pakai. Kalau dicongak, dah masuk 10 bulan aku pakai braces. Nak kata gigi dah rapat tu tak lah... masih ada ruang tang bekas cabut yang empat batang tu. Setiap kali jumpa doktor, beliau kata, baru proses meratakan gigi, proses tukar-tukar dawai, dari halus ke yang paling tebal. Belum masuk proses nak tarik gigi tu ke belakang. Doktor kata boleh dipercepatkan tapi aku akan merana sakit. Bab sakit tu yang ngeri tu... jadi aku pun okey ajelah... ambil langkah slow and steady. 

Setakat ni yang paling ketara berubah, adalah gigi taring aku yang dah flat... jadi bila sengih tu gigi taring tu tak tersembul lagi.

Ada yang bila jumpa, kata muka aku lain. Bagi aku, nak kata lain sangat tu takdelah sangat kut. Sikit-sikit adalah bezanya kalau tengok gambar dulu dengan sekarang, terutama part senyum. Yelah, dulu senyum nampak gusi... malu je sebab rasa diri hodoh tu yang jadi kurang yakin diri tu, dahlah dulu kala tak pakai tudung, memang macam 'jebeng' laa... (ha...tak tau apa itu jebeng? cari tahu sendiri...hehehe)... nak senyum depan Tan Sri, Tengku pun segan silu...sebab takut depa tak jadi buat pagar bila tengok gigi aku tersembul keluar... heeeee...☆⌒(>。≪)


Kalau ada kawan sekolah lama yang tegur tak caya muka aku lain... tu maknanya aku ni makin tua...kedut-kedut kat mata dah makin nampak... pipi pun dah makin labuh (yelah... aku tak koser nak pergi buat face shaping ke apa ke...). Lagipun kadang kalau muka cukup tidur tu memang nampak fresh giler ler... tapi bila sampai musim bertapa... memang macam panda tak cukup daun buluh... kering...kusam...berminyak...cuma nasib baik tua-tua ni tak naik jerawat kronik macam zaman anak dara dulu.

Apapun, aku bersyukur sebab akhirnya dapat jugak pakai braces walaupun di usia tua. Aku takleh jaga teliti sangat pun...sebab masih minum nescafe, yang panas pulak tu, jadi proses nak rapat tu mungkin ambil masa... sebab bagi yang pakai braces, jangan tak tau, ada sesetengah makanan yang mempengaruhi bending dawai braces itu sendiri... Makanan berasid, beralkali tu semua pengaruhi penarikan braces. Kalau tak jaga, degil nak makan benda-benda keras, alamat...bersedialah menerima risiko dawai tergelincir dari bracket ke...atau bracket itu sendiri tercabut dari gigi...!

Setakat ni aku cuma alami dawai tergelincir dari gigi sebab ketegaq duk makan coklat ferrero rocher...hahaha... nasib baik dawai tu jenis halus dan aku boleh tarik sendiri dengan pengepit masukkan balik dalam bracket. Lepas tu kalau keluar, memang leceh bila part makan... kene gosok gigi lepas tu. Kadang kalau malas, aku cungkil aje dengan berus kecik dan kumur sampai bersih. Yelah, kalau kedai makan tu tempat cuci tangan dia tertutup, bolehlah kau gosok gigi dengan ubat giginya sekali... tapi kalau terbuka? Tak selera orang nak makan kalau nampak kita tengah gosok gigi... iskkk...

Jadi begitulah perkembangan terkini berkenaan braces yang aku pakai. Harap dapat bantu beri semangat kepada sesiapa sahaja yang masih ragu-ragu, tak yakin nak pakai braces... Ingat, kita bukan mengubah ciptaan ALLAH, sekadar menambahkan lagi keyakinan diri. Dan kalau itu mampu meningkatkan keyakinan dan pandangan orang lain, ucapkanlah ALHAMDULILLAH...\(^ ^)/
Haihh... skema la pulak... 

Sampai jumpa lagi di lain entri... daaaaa ( ^_^)/

4 comments:

  1. ske bce cter awk,,kite pown nk pki braces gak,,tp kene tggu turn kt klinik kerajaan..can i know ur cost for the braces,,??swasta o kerajaan yg awk amek,,,,??

    ReplyDelete
  2. ok ni komen ketiga utk entry braces ni.. hehe

    suka baca kisah rose ni.. dr awal sampai yg ini.

    tak sabar nak tengok hasilnya selepas 2 tahun pakai.

    tp mmg sukar jugak prosesnya kan.. part makan n part cuci tu. tp takpe tu semua akan berbaloi nanti...

    update lagi pasal ini yea akan2 datang...

    ReplyDelete
  3. hi..assalamualaikum..saya baru je follow blog kak rose ni..macamana jumpa?..sbb sy search pasal braces,nk cari cerita org yg ade pengalaman pakai braces..sbb saya pn nak pakai braces gak..so,thank sbb share cerita..suke baca blog ni..

    ReplyDelete
  4. Sori lambat balas, laling2 semua...

    Karmila :
    Terima kasih sebab suka baca...
    Pernah jugak saya call klinik kerajaan tapi katanya 2 tahun kena tunggu turn, tak sanggup, jadi saya redah ajelah klinik swasta...
    jadi bila turn karmila ye?

    idasm :
    uik? komen ketiga? heheh nanti saya korek balik cari... memang susah...tapi memang berbaloi...hasilnya dah nampak... cuma kena sabar... hehehe

    Cik Puteri :
    tengkyu yang sebab sudi follow...memanglah ramai orang pakai braces... tapi akak saja share sebab akak ni pakai pada usia agak lewat... so bila puteri nak pakai? cepat pakai... jangan buang masa... macam akak dah nyesal sebab lambat pakai... hehe

    ReplyDelete