BUKU HANDMADE/ HOMEMADE

♥♥♥

MyFreeCopyright.com Registered & Protected

May 06, 2012

Asal usul novel Cinta Mekar Di Hati

BY NORA (Rose Harissa) IN 8 comments

Asal usul novel CINTA MEKAR DI HATI (Jan 2008)... cerpen tahun 2003, keluar dalam Majalah APO #104 dengan tajuk diubah kepada JODOH AKU...Bahasa yang aku gunakan bahasa sempoi. Tapi bila tulis novel, gaya bahasa dah jadi lain, tak guna dah ayat-ayat rojak. Dalam CMDH, aku tukar semua nama watak, jadi Nur Fasha dan Tengku Ady Rafizal. Aku gambarkan Ady Rafizal macam Dennis Oh. Tapi time tu tak pasal-pasal kena kutuk sebab menggambarkan hero macam artis... (T_T). Tapi sekarang.. lihatlah dunia, sana-sini muka artis ditepek dan digambarkan sebagai hero novel. Haihh... Mungkin Rose Harissa aje kut yang orang akan jengkel kalau RH gunakan artis...(T_T)...Oh, emo la pulak...
 Baiklah, sudikanlah membaca cerpen tah hapa-hapa aku ni sebelum ia berubah menjadi panjang lebar sebagai sebuah novel. (^_^)y


CINTA KUETEOW SUP!

"Weh, kau ni takde menu lain ke? Asyik kueteow sup je!"

"Sukahatilah.. sedap pe..!" Rissa menjegilkan matanya pada Atikah. Budak pengambil menu berambut panjang melepasi bahu tu tersenyum melihat gelagat Rissa kemudian berlalu  masuk ke dapur.

"Eh, korang perasan tak budak yang ambik order tu.. budak baru kan? Hensem ler..! Rambut dia lawanya..!" Midah membuka topik sambil matanya tak lepas-lepas memandang ke arah dapur.

"Midah, kau menggatal pandang lelaki lain, aku report Saiful!" ugut Rissa.

"Ala.. kalau dia hensem pun, korang ingat dia nak pandang ke muka korang tu? Lainlah aku ni. Tapi sorrylah ye, aku tak main mamat gerai..walaupun dia hensem.!"  

Semua buat muka bengang apabila mendengar kata-kata 'terlebih perah santan' dari mulut Suzie. Eeyyee..! Taulah seksi, perasan laks!

Masa tengah makan, Atikah bersuara, "Eh, mamat tadi tu asyik pandang sini je..!"

"Dia pandang akulah tu!" Suzie membetulkan duduknya.

"Peduli apa aku..! Yang aku tau kueteow sup ni sedap giler!! Slurrppp!" 

Semua mengerut dahi melihat aksi ‘gelojoh’ Rissa itu. Rissa memang kasar sikit. Mungkin sebab tu takde lelaki berani nak dekat. Geng tu pun cuma dia sorang je belum bercouple. Atikah dah nak kahwin, Midah dah ada yang steady, Suzie? Keliling pinggang! Tapi masih belum dapat menentukan yang mana satu boleh di buat laki!

Mereka selalu keluar makan malam dekat gerai di hujung kawasan perumahan tempat mereka tinggal. Cuma kadang-kadang tak cukup korum, bila ada yang keluar dengan boyfriend memasing, terutama Suzie, yang kerap bertukar-tukar boyfriend.

Satu hari Rissa demam mengejut. Dia mengidam nak makan kueteow sup. Suzie dengan Midah dah keluar, maka terpaksalah Atikah berjalan menuju ke warung untuk tapau menu utama hidup Rissa tu.

"Eh, sorang je hari ni?" tegur budak pengambil order tu.

"Dah tu, semua dah keluar dating. Si kecik yang selalu makan kueteow sup tu pulak demam ari ni..."

"La... siannya...! Patutlah, biasa pukul 9 korang dah datang makan sini..."

"Aii, dah set time nampak..! Baru kerja kan? Sapa nama?" 

Budak tu tersengih sambil mengangguk. " Panggil Ijal je.. err.. nanti kimsalam kat budak kecik tu ye..!"

"Minat kat budak kecik tu ke? Patutlah selalu tengok masa kitorang makan, ingatkan minat kat minah yang seksi tu.."

"Hehee.. takdelah, dia tu dah overdose tu..!" Terburai gelak tawa mereka. Ok gaks mamat ni...tapi tengok gaya rupa tak sesuai kerja kat warung tu.

"Wei,.. Rissa, mamat gerai tu kimsalam..!" Atikah menghulurkan kueteow sup pada Rissa. Perempuan itu mengerutkan mukanya. Lepas tu terus tak bersuara mengadap kueteow sup dengan lahapnya.

Hari-hari berikutnya, mereka masih jadi pelanggan setia kat warung itu.

"Eh, apsal kau tak makan lagi? Biasa lahap sangat ngan kueteow sup?" Tanya Midah apabila melihat Rissa masih terkebil-kebil memandang ke dalam mangkuk kueteow supnya.

"Midah, Tika, makanan korang ada lobak merah tak?" Tanya Rissa sambil menjenguk ke pinggan Midah dan Atikah.

"Apsal lobak kueteow sup aku camni rupanya?" Rissa menunjukkan potongan lobak tersebut dengan garfunya. Bagai nak tersembur makanan dalam mulut Midah dan Atikah apabila melihat lobak tersebut. " Ni contoh je tau, banyak lagi dalam mangkuk aku ni..." 

Melihatkan keadaan itu, Atikah memanggil Ijal.

"Ijal, apsal lobak dalam lauk kitorang bulat, tapi Rissanya bentuk 'love'?" Tanya Atikah sambil menahan ketawa. Midah terkekeh-kekeh ketawa sementara Rissa tarik muka.

Ijal tersipu-sipu malu. " Err.. saja nak tunjuk kreatif."

"Nak tunjuk kreatif ke nak tunjuk sayang?" Midah mengena. Secepat kilat Rissa mencubit peha Midah. Midah mengaduh kesakitan.

"Janganlah marah, saya sendiri masak kueteow sup tu untuk awak dan taruk lobak special tu sebab... sebab.. saya suka kat awak!" 

Apa? Beraninya mamat ni!

“Apa motif awak buat saya cam ni ha? Malu saya tau!” Rissa marah. “ Baik awak cakap sebelum saya ngamuk!”  Mendengar bentakan Rissa, Ijal terus duduk di sebelah Rissa.

“Sebenarnya, saya dah lama usha awak, start dari hari pertama tengok awak, saya dah minat sangat ngan awak. Saya harap awak sudi jadi teman istimewa saya.. sampai bila-bila!” 

Rissa ternganga mendengar pengakuan ikhlas lelaki bernama Ijal itu.

  #################

“Kau nak kahwin Rissa? Ngan sapa? Sapa yang malang tu? Tanya Suzie sinis bila mendapat tahu Rissa akan berkahwin tidak lama lagi. 

Rissa menjeling marah. Malas nak jawab.

“Ngan mamat gerai yang rambut panjang tu lah!” Midah menyampuk.

“Hah?! Dengan mamat tu? Apa klasss?! Dia nak bagi Rissa makan kueteow sup hari-hari ke? Kau dah desprate sangat ke?” Suzie ketawa terkekeh-kekeh. 

Nak aje Rissa lempang mukanya. “Abis dah aku suka kueteow sup! Kau peduli apa?!”

“Hmm.. iyelah tu, harap muka je hensem, tapi setakat keje kat gerai tu, tak merasalah emas berlian Rissa!” Suzie terus bermulut laser. 

Rissa dah mula buka mulut nak berdebat, tetapi bunyi hon kereta mematikan niat ganasnya itu. Midah dan Atikah cepat-cepat tolong Rissa angkat beg. Rissa nak balik kampung untuk uruskan majlis perkahwinannya.

Di luar rumah kelihatan sebuah BMW7 Series parking betul-betul depan pintu pagar rumah mereka. Suzie ternganga melihatnya ‘keindahan’ kereta mewah tersebut. Terus dia berlari mendekati. Minah ni memang tak tau malu! Suzie terlopong melihat Rissa salam cium tangan dengan Ijal yang berdiri di sisi BMW itu. 

Ijal senyum sambil melambai tangan ke arah Midah dan Atikah. Kemudian terus memecut kereta mewah itu.

“Hai, tak pernah tengok BMW ke?” Midah menyindir. “ Itulah kau, kutuk sangat si Rissa tu. Tengoklah dia sekarang.. bahagia hidup!”  

Suzie terduduk di tepi pintu pagar.

“Kalau kau nak tau, mamat tu anak lord! Dah lah anak lord, dia sendiri pun kaya gile! Tak mengharap harta mak bapak! Dia kerja kat warung tu saja suka-suka sebab nak tackle si Rissa tu!” Atikah menyambung sambil menghulurkan sekeping kad. 

Terbeliak mata Suzie membacanya.

Undangan Perkahwinan
Harissa binti Hadi & Tengku Zainizal bin Haji Tengku Mohamed

“Bertuah Rissa, dapat suami kaya, hensem dan paling penting pandai masak kueteow sup!” Atikah dan Midah tergelak. 
Suzie pulak meraung sekuat hati!


8 comments:

  1. hekhek comel...one of the fvrt novel...tpi mmber tak bgy blek pas pnjam wat geram

    ReplyDelete
  2. mekasih dear...
    laaa... sampai sekarang ke? tak tuntut ganti rugi? isk isk

    ReplyDelete
  3. novel ney mmg best sgt!byk kali bca pon xbosan..=)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum:)

    Ya Allah, saya baru tahu Rose Harissa dan Nora Ismail adalah org yang sama. Huhuhu!

    Dah banyak rupanya koleksi buku2 akak. Selepas buku Dan Cinta Pun Tersenyum...saya menunggu lagi buku Nora Ismail, rupa2nya banyak lagi, buku2 lain. Hahaha

    Saya sangat2 sukakan buku Serasi Di Hati, best sangat cerita dia kak. Terbuai-buai perasaan saya membacanya. Tapi sayang buku tu dh hilang. Kat mana saya boleh dapatkan lagi, sbb NB Kara pun dh xde stock lg :(

    ReplyDelete
  5. novel n cerpen dua2 best...

    btol ckp kak rose... sekarang da ramai yg letak gmbar artis sbg hero dorg tmasuk WC sekali... hehehe

    ReplyDelete
  6. Uhhhhhhh :))) !!
    besttttttttttt-2 yang penting story dia tetap mantap .

    #tahniah akak , al-kisah di sebaliknya... menjadi novel ! awwww... adyyyyyyyyy muncul la dalam realitiku.. herkhekkkk :))
    mane lah taw kan ,dapat mamat macam ijal ekk ady tuh.. ya ampun! sukeee.. berangan je lebih sy neh kan akak..haha

    ReplyDelete
  7. emma malek:
    tengkyu laling... :))))

    Reenzky:
    Waalaikumsalam...
    heheheh... maaf ye sebab guna dua nama... apapun mekasih sebab suka karya2 saya... tapi malangnya saya sndiri tatau kat mana nak dapatkan buku2 saya dengan NB, saya pun tinggal 1 copy aje ni... :(

    Wild Cherry:
    Itula... akak dulu kemain teruk kena kutuk, siap ada member penulis sendiri sound... tapi last2... hmm... itu lah kan...

    Cikyuyu:
    mekasih... ye akak tau, walau apapun yang terjadi, ady rafizal tetap kat hati yuyu... hehe

    ReplyDelete
  8. 2 lah pasal kan.. nape lah si ady nie menjadi bayangan dalam otak fikiran yuyu je.. ades !! :) kalau dapat kopem x sedar diri dah nie.. haha

    ReplyDelete