Friday, June 27, 2014

Hunky Avian Funky Arisa... cubaan LHN & RH mendidik melalui penulisan

6/27/2014
Perghhh... tajuk kemain lagi... hahaha...

Hari ni... saya ke sekolah... berbincang dengan cikgu pasal prestasi anak. Sebagai cikgu dan mak, kami sama-sama menyatakan kerisauan tentang Gen-Y... tentang silibus pelajaran yang semakin mencabar, tentang anak-anak Gen-Y yang tak fokus... dan terkeluarlah isu pendidikan seks.


"Tahun depan, budak-budak KSSR ni dah mula belajar reproductive system, puan... kita dah tak boleh nak malu lagi dah... budak-budak sekarang ni, kita dah tak boleh cakap bebird... pepet tu semua dah... kena cakap terus terang...kena ada gambarajah baru diorang faham..."


Saya gelak-gelak. Saya pun mula berterus-terang dan bersembang yang benar dengan cikgu.

Balik rumah, saya belek semula buku Avian Arisa. Dalam hati berkata, "Aku dengan kak Lily dulu berhempas pulas buat buku ni, orang tak pandang pun... sekarang Kementerian dah tekankan isu ni...hmmm... rugilaaahhhhh..."

Sebagai pengarang, saya sakit hati sebab isu pembelajaran ni pernah saya dan Kak Lily Haslina Nasir bangkitkan suatu ketika dulu. Kami mungkin mak-mak yang garang tapi dengan anak-anak kami selalu cakap direct.

Sebagai pengarang, kami sering dicari orang-orang penerbitan PTS untuk melakukan projek baru dan diminta memberikan idea bernas (secara rahsia dalam ertikata lain geunine pig penerbitan). Maka saya dan kak Lily bangkitkan isu ni... nak buat buku pasal masalah budak-budak tentang perkara-perkara yang perlu mereka tahu tentang persediaan akil baligh.

Target dan sasaran tentulah budak-budak baya anak kami sendiri, Haiqal dan Ik yang waktu tu baru darjah dua dan satu. Sebab waktu tu mereka sendiri dah mula tau apa itu haid... bla bla...

Maka dengan niat murni, nak mendidik anak-anak melalui buku, saya dan kak Lily bersemangat waja, memulakan sesuatu yang baru... demi mencapai visi penerbit, memandaikan bangsa.

Gigihlah kami duduk bersila di Kino KLCC. Angkut segala educational teen punya buku untuk jadi rujukan. Betapa terujanya kami berdua berangan nak setanding dengan buku omputih. Comel dan ber'knowledge'.

Saya offer diri untuk buat layout, cover, lukis comic, grafik, dan susun atur huruf demi tak nak menyusahkan designer PTS untuk ikut kemahuan kami. Sampaikan kami angkut anak-anak berkampung di Bangi Kopitiam Dolomite, dari pagi sampai ke tutup kopitiam sampai semua menu kami try demi takut dihalau... demi nak menyenangkan kerja pihak penerbit.

See? Gila tak gila RH... ada ke pengarang dalam Malaysia yang tau buat semua dari A to Z sebuah buku, sampai bertunggu tangga di printer cek CTP? (tu pun ada jugak silap... bila dah jadi buku padahal rasa dah betulkan semua dalam PDF)


gigih dapatkan kata pengantar dari bonda TKC... yang tak layan sembarangan buku...
[caption id="attachment_2477" align="aligncenter" width="474"] gigih dapatkan kata pengantar dari bonda TKC... yang tak layan sembarangan buku...[/caption]
Tapi... halangan dah mula nampak awal lagi. Saya tak masuk meeting... sekadar menerima arahan, itu tak boleh ini tak boleh... sampai naik muak.

Sebenarnya kami berhajat buat watak Avian Arisa ni umur-umur Ik dan Haiqal... tapi pihak penerbit mintak up jadi watak budak sekolah menengah baru nak baligh. Payah... padahal kami ada pengalaman dengan anak-anak sendiri...

1) Saiz buku — cabaran buat saya. Terasa dipermainkan. Sekejap saiz itu, sekejap saiz ini... bayangkan... dengan grafik dan comic, bila sesuka hati pihak atasan mintak tukar saiz... saya rasa tak ada designer yang tahan. Dekat 9 kali diubah... tapi saya bertahan... demi nak hasilkan jugak sesuatu untuk Gen-Y.

2) Isu nama AVIAN — ditentang kerana nama tak Melayu. Saya bengang... dah saya kata, buku ni bukan untuk Melayu semata... sebab tu saya pilih nama AVIAN! Supaya semua kaum boleh baca.

3) Isu kartun berlengan pendek, berseluar pendek, tak bertudung — Pun menguji kesabaran saya. Kerana saya merasakan pihak yang berada dalam meeting itu tak faham konsep. Dah sah-sah buku itu untuk budak-budak belum akil baligh! Sumpah saya rasa nak jerit kenapa ortodok sangat... padahal kartun saya tu ala chibi.

4) Isu lukisan dan rajah organ lelaki dan perempuanagain... masalah ortodoks. Saya lukis dalam bentuk kartun yang kiut-kiut, bukannya real illustration supaya budak-budak senang faham. Again, orang-orang dewasa yang berada dalam meeting board tak mengerti.

5) Layout — angan-angan kami nak buku yang free-flow, comel, macam buku omputih tak menjadi... bila mana, saya terpaksa akur kehendak penerbit yang mahukan layout ikut undang-undang buku. Hmm... sedih... terus buku jadi rigid.

Buku ni memang penuh airmata... penuh effort dari kami. Hajat nak mengelak budak-budak dapat maklumat salah dari sumber lain. Berjanji dengan pembaca akan keluar pada Pesta Buku 2011. Ribuan ringgit kami habiskan demi nak menyambut buku ni di pesta buku. Macam kenduri kahwin, dengan bunga telur, goodies bag bagai.

kemain menghabiskan duit, buat bunting, goodies, t-shirt segala...

Sudahnya hujung Jun 2011 baru muncul.

Ya, kami memang nampak halangan buku ni, dari tajuk, cover, kartun sampailah dah terbit. Semua benda jadi isu.

Bila dah keluar, kami terus nampak halangan yang sama. Malah ada kami dengar dari kalangan penulis sendiri yang berpesan supaya ibubapa memantau anak-anak daripada membaca buku ini. Kalau tanya, kami memang KECEWA, sebagai pengarang, sebagai mak-mak bila ada mak-mak lain yang melabelkan buku tu tak patut dibaca walhal di sekolah anak-anak dah lebih advanced.

Sampaikan saya tertanya... diorang ni tak ambil tau ke pasal apa anak-anak belajar kat sekolah?

Kenapa mesti sekat buku yang berilmu? (bukan puji buku sendiri tapi sebab kami buat kajian untuk hasilkan buku ni)

Kenapa mesti ortodoks?

Sexual education - Fundamental facts of life!

Bukanlah maksudnya kita ni kena mengajar anak menge'seks'. Ini pun kena tune sikit otak.

Saya sendiri dengan Ik, selalu jerit kalau dia tengah 'boner'. "Hoi! Kau fikir awek ye sampai 'tunit' kau tegak macam tu?!" *saya sebut tunit kasi comel sikit bunyinya...hahaha*

Ya... dia kecik lagi... baru darjah empat... tapi saya selalu dengar cara dia bersembang dengan kawan-kawan dia... dah tahap sekolah menengah... So, sebagai mak yang pernah belajar di University Of Discovery Malaysia (gelaran untuk UTM), saya kena berfikiran terbuka sementelah saya dengan suami sendiri cakap direct aje.

Dulu waktu Ik baru nak tadika, tertangkap juga dia sedang menatap lama gambar seorang artis perempuan yang menayangkan dada gebunya di sisipan RAP. Memang kena jerit.

Zaman la ni... banyak sangat sumber melucah tanpa perkataan... Kita tak boleh samakan dengan zaman kita yang mana mak bapak tak ajar benda-benda macam ni. Zaman media sosial, kita pun sebagai ibubapa kena berubah setakuk. Ego kena ketepikan. Malu kena tahan kejap.

Kalau tak, anak ada banyak cara lain nak belajar. Media sosial.

Masa ni, jangan salahkan novel. Salahkan pemikiran anak yang tak tau bezakan mana buruk, mana baik... sebab ilmu asas tu tak ada. Dan jangan menyesal kalau anak-anak GEN-Y ni cakap, mak ayah saya tak cakap salah pun... tak ajar, tak larang, tak bagi ilmu.


  • Atau nak ke tunggu, anak dara menangis bawak perut ada isi sebab tak tahu... bila penis masuk melalui vagina, sperma akan berserakan dan kalau sperma itu aktif akan disenyawakan dan menjadi zuriat?

  • Atau anak lelaki bangga sebab tingkatan tiga dah berjaya menabur benih di ladang wakaf?

Haa... ambik kau! Maaflah ye... RH memang tak reti cakap berlapik. Kak Lily sendiri selalu kata macam tu... tapi mak tak kecik hati... hahaha...

Beleklah dulu isi dalam AVIAN ARISA sebelum korang gigih palu kompang kata buku tu lucah. Biarlah penerbit kata buku ni slow, tapi saya dan kak Lily tetap rasa buku ni paling rich dengan pengisian dan paling cun pernah kami buat bersama.

Kalau tak banyak... sikit pun jadilah asasnya sampai ke otak anak-anak supaya sel otak berhubung, sexual education fundamental + agama, kena jalan seiring di zaman media social berkuasa ni... kalau tak... habislaaaaa...

cover asal yang saya suka... plain... simple... tapi menangkap mata

Nah... saya tempekkan sikit isi dalam... korang nilailah sendiri lucah ke tidak... patut ke buku ni dipantau, patut ke ibu bapa menghalang anak-anak baca buku macam ni...?









Kenonon nak bersambung... siap suruh budak-budak tunggguuu sebab Kak Lily dan Kak Rose nak bagi hadiah bonanza... sudahnya buku masuk peti besi.... :'(

Bila kreativiti pengarang terhalang... oleh sikap ortodoks yang tak kena tempat... haihhhh...
Cc: Kak Lily Haslina Nasir (mari mengimbau nostalgia tentang komitmen dan dedikasi... kita kan selalu jadi geunine pig... huahahahaa...)

Monday, June 23, 2014

KUPASAN NOVEL GUY NEXT DOOR oleh Ariee Mattdespatch

6/23/2014
Review novel Guy Next Door paling saya suka...  bukan bintang atau rating yang RH harapkan... tapi apa yang pembaca dapat tangkap dari isi setiap novel yang di tulis. Dan ya, saya memang suka buat pembaca berprasangka waktu baca karya RH sebab saya nak tengok... mereka dapat tak? Fikir tak? Mengangguk ke tidak... bla bla bla... sebab tu setiap novel saya akan cuba tukar gaya bercerita... dan saya tahu, sebab tu la bukan semua orang yang sama suka semua karya saya... :D
Terima kasih kepada novelis Ilya Abdullah sebab berkongsi review ini dalam pm kepada saya. Kepada Ariee Mattdespatch, maaf Kak Rose tempek tanpa kebenaran awak (sebab kak Rose takde FB personal)... tapi sungguh, review awak yang paling Kak Rose suka. Nanti boleh claim AKBYG (kalau ada rezeki jadi buku).
Review Ariee ni sesuai untuk orang yang kata tak faham/keliru dengan penggunaan POV1 dalam GND.

Saya senyum je... sebab nampaknya mereka tak faham, setiap bab, POV1 adalah dari Adam dan Kris, bukan RH yang bercerita. Maksudnya, segala prasangka aku-KRIS dijawab aku-Adam dalam bab baru....vice versa...

Alhamdulillah... sekali lagi Ariee, terima kasih atas kupasan detail yang awak bagi ni... <3


Sebuah Novel Dan Seorang Ariee

Tajuk : Guy Next Door

Pene : Kaki Novel

Penul : Rose Harissa

Harga : Rm 21.00 Sm

Secebis Ulasan Secangkir Luahan

Sinopsis Novel

Guy Next Door berkisar pada Kristal iaitu seorang ank tunggal kpd pasangan MakCik Umi dan Pak Amid yg tinggal berjiran dengan Adam Putra.Kristal ataupun Kris adalah seorang gadis yg bersikap persimis pd jirannya iaitu Adam hanya akibat drpd rasa dipinggir ibubapanya dan rasa ego yg merantai diri.Kristal juga seringkali tidak mengendahkan keadaan sekelilingnya akibat hanyut dlm musim percintaan yg hangat bersama Fandi.Konflik terjadi apabila Fandi berkahwin dgn Tun Nazuha atas sebab satu insuden yg menyebabkan Tun Nazuha mengandung.Demi mengisi ruang kosong dlm hidupnya akibat kehilangan Fandi,Kristal menjadi kian rapat dgn Adam iaitu jiran sebelah rumahnya yg juga seorang kartunis yg menempa nm di luar negara.Pada ketika itu berbagai kejadian terjadi hingga membibitkan satu perasaan aneh dlm diri kristal....Dari sudut Adam Putra pula.. Kristal ada seorang gadis yg mempunyai auranya yg tersendiri.. selama lebih drpd 5 tahun dirinya tidak bertegur sapa dgn jirannya itu walauhati tertarik pada sang gadis di sebelah rumahnya akibat dr sepengetahuanya bahawa gadis itu telah mempunyai kekasih.Rasa cinta yg tersimpan kemas dlm lubuk hatinya tidak terungkap malah dia hanya berserah pada takdir hinggalah peristiwa Kristal terputus kasih dipertengahan jalan.. dan ruang kejadian itu seakan membuka jalan kepadanya untuk semakin rapat dgn Kristal dan dgn segala rasa yg terpendam itu Adam seakan menzahirkan semuanya melalui sikapnya yg mengambil berat dan seringkali menemani Kristal bersembang.. Apakah kejadian seterusnya.. hayati nvl Guy Next Door karya terbaru dr Rose Harissa ini secara sepenuhnya dgn memiliki sendiri di dalam versi cetak yang kini hangat di kedai kedai buku berdekatan anda...

Review Aku Pada Novel GND

Firstly yg berada dan bermain di kepalaku akibat dr pembakaran muka surat nvl ini di Facebook oleh pembaca nvl yg lain.. "Huh.. aku harus carik sampai dapat buku ni..secepat mungkin!!"..Demi setelah nashkah yg meriah dgn berbagai mainan warna pada covernya itu berada di hadapan mata, terus mataku meratah setiap baris ayat ayat yg terukir diatas kertas yang berwarna putih.Melihat pada seawal bab karya terbaru Rose ini maka hatiku seakan menjerit keraguan pada karya ini..malah jeritan itu kian bertukar kpd sedikit prasangka yg berlegar di dalam ruang benak pemikiranku tentang sebuah lagi karya yang seakan sama bentuk gaya teknik penulisannya.Akibat dari itu perasaan prejudis kian mengembang mekar hingga aku gagal meneruskan pembacaan kerana hati yang dirasuk perasaan membandingkannya dengan sebuah lg karya yang pernah kubaca.Akibat dari sebuah komen seorang kwn penulisku di ruang mukabuku.. aku bertindak serta merta dgn memutuskan semua kaitan dan melumpuhkan terus hasutan jahat yg bermain dengan enak didalam hati..Dengan pembacaan bersama keterbukaan minda serta perasaan yg kian santai maka aku menemui beberapa elemen menarik dlm GND ini....

TEKNIK PENULISAN

Suatu penggunaan teknik yg bagi diriku seakan sukar kpd pembaca yang baru mula bertatih dalam dunia pembacaan nvl kreatif.. bagi diriku nashkah ini adalah sebuah garapan yang tidak bersifat mesra pembaca dimana penulis tidak meletakan sedikitpun "caption" atau apa2 tanda bahawa kita berada di ruang diri watak siapa.. TETAPI... jika dilihat atau dibaca degan secara teliti.. maka teknik inilah yg dinamakan "play with the mind"..teknik sebegini lebih merangsangkan sikap dan deria keterujaan kita dan sikap ingin mengetahui kita pada darjah yg paling tinggi...malah kita juga dibiarkan meneka dlm kesamaran tentang.."apa akan terjadi" akibat situasi itu...atau apakah tindakan kita(watak) selepas ini..Tahniah diatas kebijaksanaan penulis yg bijak memaksa hati dn perasaan saya berlibang libu dalam mendasari karya terbaru beliau ini.Sesungguhnya penggunaan "PoV1" pada karya ini dgn cara sedemikan penulis sebenarnya memviarasikan berbagai perasaan didalam hati pembaca dn membakarnya hingga menjadi rentung apabila berbagai konflik yg tercipta disambung dgn baik dn jitu.Sayugia kita perlu maklum..Dengan penggunaan teknik sebegini kita seakan mempertaruhkan karya kita dalam pertimbangan tewas atau menang dalam melarut perasaan pembaca pada karya kita itu..jika plot dan subplotnya tidak disusun dgn baik maka seluruh karya itu bakal hancur akibat pembaca gagal menyelami diri watak dan mencerna sikap dan karekter watak yg dicipta... tetapi karya ini SANGAT BERJAYA merusuh hati para pembacanya dgn mengaplikasikan "aku" sebagai watak utama secara bersilang.

WATAK DAN PLOT NOVEL

Seluruh kejayaan novel ini bagi saya adalah terletak pada jalinan kukuh plot pada setiap watak yg dicipta.Kita seringkali terbaca atau terdengar ada sebahagian drpd penulis sering berkata.."saya suka menulis sebab saya boleh bermain dgn watak ciptaan saya"..Serius.. kadangkala timbul juga persoalan pada benak saya..." beraninya dia berkata sebegitu... tahukah dia maksud 'play with your own creature' itu.. ? bolehkah dia menterjemahkannya pada karyanya itu? Satu pelajaran baru yg serasa saya wajar bg para penulis baru untuk melihat dan meneliti pada karya ini.. Inilah dimana apa yg dikata.."bermain dgn watak ciptaan saya" itu.. jalinan watak yg mempunyai berbagai sudut perasaan dan tidak statik pada urutan layer konfilk malah lansung tidak terkeluar dr jaluran plot utama atau sublpotnya menyebabkan kita memiliki seluruh perasaan pd watak Kristal atau Adam dan kadang2 hati kita seakan bertempur sesama sendiri dlm menakrif sebuah keputusan atau mainan perasaan yg dilakukan watak2..itulah yg dinamakan "bermain dgn watak" apabila pembaca kadang2 menyosong daya imaginasi kesendirian mereka dlm melunaskan tuntutan hati akibat permainan dalaman watak yg dicipta.Kekemasan plot nvl ini pada awalnya meragui minda saya dn cuba meragut pergi seluruh kepercayaan yg sy buahkan pada karya terdahulu penulis iaitu Wasilah Cinta Weera..Plot novel ini seakan sebuah lori kontena yg mendaki jlnraya ke Genting Highland..ia terlalu perlahan...Seawalnya hati saya tertanya tanya juga..:kenapa?".. maka dengan meneruskan pembacaa saya dapat merungkai jawapannya.. penulis membuat satu titik awal kepada hati pembaca..penulis melarutkan pembaca pada setiap isi lekuk penceritaannya dari awal bab dan mengenalkan sikap dan perwatakan watak..melegarkan watak pada plot dn subplot yg hanya berliku liku dlm daerah kekeluargaan watak utama sebelum memecut penuh tenaga apabila tiba di pertengahan konfliknya.. sekali lg kelebihan pengalaman penulis memainkan peranannya disini walaupun pada awalnya karya ini seakan garapan bernada santai..tetapi apabila plotnya mengoyak langkah semakin laju maka bertebaranlah kerikil ketidakpuasan ditepi landasan laluannya hingga pembaca terhenyak dlm berjutaan permainan rasa yg kukuh dipahat kedalam hati..

GAYA BAHASA

Secara terangan nvl ini adalah termaktub dlm kategori nvl santai dgn berbagai suntikan humor.. dan kebijaksanaan penulis memainkan gaya bahasa dlm caranya yg tersendiri mmg menyerlahkan bakat penulis dlm bidang ini.Segerombolan ayat2 sinis dn puitis hasil lantunan perdebatan dua watak utana menjadikan saya dipaku dgn penuh pesona.Malahan segala baitan ayat ayat puisi atau kata2 yg diambil dr peribahasa Inggeris menambahkan seri menawan dlm karya ini.Secara mendalamnya bagi saya.. penulis mmg bijak menggunakan gaya bahasa pertuturan dan persekitaran yg dicipta demi meraih seluruh perasaan yang membekas di dlm jiwa pembaca yg ditanamkan dgn diri watak ciptaannya.Pengguna bahasa Inggeris dlm nvl ini bagi saya ada satu kepentingan sebagai sebuah sifat karya itu sendiri..yg dicipta dlm bentuk budaya masakini dan watak serta sifat perwatakan watak yg berpendidikan tinggal serta bermastautin di luar negara..maka konflik penggunaan bahasa luar tidak timbul malahan ia adalah satu suntikan keperluan yg penting dari jarum plot yg dicipta..

KESIMPULAN KEBAIKAN NOVEL

Bagi saya..novel ini adalah satu hantaran mesej sinis pada masyarakat.Kadangkala kita seakan melupakan hidup dlm konteks permasyarakatan hanya bersandarkan pada sifat tidak mahu mengambil tahu tepi kain oranng.Sedangkan didalam masyarakat yg merasakan diri mereka semakin moden nilai nilai murni itu sebenarnya penting demi melunaskan suatu perintah dari Pencipta Dunia ini dn dengan hidup dlm eratnya tautan kemasyarakatan menjadikan sesebuah komuniti itu kukuh dan saling bantu membantu serta meringankan beban yg terpikul seandainya jika bersendirian.Malahan penulis juga meletakan satu kod etika pergaulan dlm bermasyarakat yg bagi saya terkadang seringkali kita hanya membaca atau cuba mengambil faham suatu dr satu sudut tanpa memperdulikan sudut yg lain..contoh ketara.."penulis meletak pertanyaan kpd segelintir individu yg merasakan mereka terlalu islamik hingga terlupa adat dn adap hidup dlm bermasyarakat dgn baitan ayat penggunaan "sudu" ketika majlis kenduri..serius kita sering terjumpa keadaan sebegini apabila kita bertamu dlm sesuatu majlis keramaian dimana ada daripada sesetengah org masih gagal merasai sensitiviti hidup bermasyarakat dn cara kod pergaulannya bilamana penggunaan tgn kanan yg berlumuran dgn hasil nasi yg beradun dgn kuah pada jarinya ketika mengambil sudu..malahan ada ketikanya keadaan lebih mengejutkan lagi. Adakah kerana kita mempraktikkan nilai islamik maka kita harus keterlaluan dlm memanifistasikannya??

Secara sedar atau tidak kita juga dipertontonkan gaya cinta para muda mudi masa kini dimana segala rasa perasaan cinta itu diluahkan melalui mekanisma sentuhan dr pasangan masing masing..dn kita juga diperuntukan utk memikirkan kewarasan dlm ertikata berkasih sayang dgn lontaran maksud..bolehkah? dn bagaimana jika ikatan perasaan itu tidak menjejak pelamin..dn bagaimana jika perihal pergaulan dan tindakan kita itu disebarkan pada khlayak umum?? fikirlah sendiri dn ambil iktibar dr karyaku ini kata penulis pada pendapat saya..

Perkara yg TERPENTING dan MENJADI INTIPATI kepada novel ini adalah kupasan akhir saya.. Kenapa kita seringkali merasakan tindakan kita yg gagal menceritakan sesuatu kepada orang yg mempunyai kepentingan dlm diri kita itu satu sikap yg baik? Nahhh... Disinilah Terbenamnya TEMA NOVEL INI...iaitu "Prasangka atau Tanggapan" yg terhasil dari sikap kita yg suka menyorok sesuatu hanya dgn berpendapat orang lain telah pun tahu...atau apaperlunya orang lain tahu..sifat dn sikap sedemikian byk menimbulkan implikasi buruk berbanding baik malahan ia terkadang membiarkan hanyutan perasaan yg jauh dari sebuah kebenaran.Sikap berterus terang sebenarnya cermin kepada kejujuran dlm pentas kehidupan sesorang..malah dgn bersikap jujur kita sebenarnya berjaya mengelak gayutan syaitan dari tangkai hati orang lain..sungguhnya jgn suka memendam sesuatu perkara penting atau kurang penting bagi diri kita kerana ia bakal melumpuhkan sistem kepercayaan malah terkadang ia bisa merobek dan menghancurkan hati orang lain..tetapi dlm berjujur ada ketikanya kita perlu juga menapis kejujuran itu..disitulah terletaknya seluruh akal dan minda kewarasan dlm mencipta sebuah keputusan..

Menggulung review saya ini..secara keseluruhan bagi saya nvl ini adalah satu karya hebat dari penulis yg hanya bersandarkan pada sebuah topik mudah tetapi cara nukilan penulisnya meletakkan karya ini berada didalam suatu ruangnya yang tersendiri..dan anda diluar sana wajib memilki karya ini dan mendapatkannya segera dan hayatinya.. Sungguh berbaloi baloi karya ini dgn sedikit wang yg terkeluar dr dompet kita..malahan terdapat seribu kebaikan dn sejuta riuh perasaan yg bakal berkompang dlm hati anda jika ia menjadi hak anda..rasai sendiri sepetimana saya rasai kini....

wassalam

ikhlas darpida

Ariee Mattdespatch

22Juni2014

Malaysia

Friday, June 20, 2014

LUKE KHUZAIRI... he had a boner!

6/20/2014
Disebabkan dalam AKBYG bab 14, saya ada sebut pasal ni...


Keluhan panjang terhela dari mulut Luke. “Thank God!” Luke mengusap dada dengan penuh kelegaan. “Sorry...sebab dah takutkan kau malam tadi... but... I just can't control my actions. You have a magnet that keeps pulling me closer. Fuh! Lucky it’s just a dream!”

Auni menelan liur. Ada yang tidak sanggup dikhabarkan kepada Luke. 'Ya, cuma mimpi tapi you had a boner sampai aku menggelupur ketakutan lari tidur di sofa lepas solat. Scaryyyy! Awak memang dah masuk kategori wajib kahwin!’ Auni hanya mampu bergumam dalam hati dengan rasa malu.

Adalah yang duk tanya saya... BONER tu apa? Haihh... parahhh... ingatkan tau... rupanya tak tau. Boner ni normal pada lelaki... dan tak semestinya bila boner menyerang, makna kena mengeseks... lelaki yang sihat dan normal dengan kadar testosterone yang bagus... akan mengalami boner ni ikut suka hati dorang... bangun tidur, nak tidur, tengah tidur... opsss... kang ada pulak orang tuduh saya nak melucah...
Sila rujuk animation di bawah... tentang apa itu BONER...


Kartun ni saya lukis untuk buku Hunky Avian Funky Arisa... buku yang mengundang pelbagai reaksi... yang menerima dengan positif... yang menolak dengan negatif. Padahal niat saya dengan kak Lily Haslina Nasir masa buat buku ni, kami nak budak-budak yang nak akil baligh faham masalah tubuh badan mereka... sebab kami pun ada anak2 yang sedang membesar... walaupun anak saya sorang, tapi dengan Kak Lily, saya banyak share parenting punya tips... sebab tu kami sepakat nak buat buku berkomik ni...
12-AA

Tapi ada jugak yang ortodok, pesan dan warning jangan bagi anak-anak baca buku ni... Masya ALLAH... nasib baik yang menyokong dan berterima kasih pun ramai... sebab isu sensitif, mereka malu nak cakap terang-terang dengan anak... so naskah ni membantu mereka yang tak reti explain pada anak-anak.

Susah nak cakap isu SX ni... sebab kadang yang dewasa pun bukan semua matang... dan teenagers pun kadang ada yang lebih matang dan pandai fikir ...

Macam saya dan kak Lily buat buku avian arisa target untuk bagi info budak baru nak baligh... tapi ada ibu bapa ortodoks... banned buku tu... lucah katanya sebab ada gambar saya lukis (tengok kartun comel pun dah rasa lucah, belum lagi tengok saya lukis real illustration)... tapi anak-anak kami kata okey je... Sayangnya naskah ni terkubur dan kami KECEWA kerana ilmu yang ada dalam buku tu tak mampu disampaikan...

Jadi, samalah juga dengan novel... saya bukan nak buat NOVEL 18 SX yang mengajar orang how to kiss, how intercourse, how to merogol... bla bla..bla.., tapi apa yang korang boleh lakukan untuk harmonikan rumahtangga... ah... susah la nak cakap...

So... akhir kata... yaa... Luke had a boner masa tengah tidur mimpikan Auni... hahaha... dan walaupun mengalami boner, dia tak terkam Auni pun... situasi di mana saya nak bagitau, tak perlu mengeseks... normal... lainlah kalau dah halal, barulah boleh fikirkan option nak terkam ke tidak... hohoho...
Sori kalau ada yang rasa jengkel... tapi sesiapa nak follow karya saya, kena open minded...dan easy going! <3

Wednesday, June 18, 2014

UNDANG² & ETIKA BLOG

6/18/2014
SELAMAT DATANG & SELAMAT MEMBACA KARYA- KARYA SEPOSEN ROSE HARISSA (RH)

========================

1) IDEA & HAKCIPTA

Soal jalan cerita, please let me do my way... sebab saya tak mahu kreativiti tersekat. Lagipun adalah sangat thrill kalau buat cerita guna jalan cerita sendiri... mencabar kerana bukan semua orang boleh terima apa yang RH cuba sampaikan. Kalau boleh saya nak menulis dengan versatile... tulis apa genre pun boleh... *mencabar diri sendiri*

Tapi kalau tetap tak boleh masuk jiwa korang, saya tak marah dan tak boleh paksa. Sebab saya bukan jenis promot karya sendiri. Terpulang pada korang samada nak suka atau tak. Lain orang, lain selera...

Biarpun ada orang rumah penerbitan sendiri mengatakan idea selagi belum jadi buku tak ada hakcipta, tapi saya tetap akan meroyan kalau ada pihak tak bertanggungjawab MENCEDUK, MENGGARAP, MENIRU, KUTIP ISI penting dari cerita saya dan jadikan novel sendiri. Please... kalau kita buat tesis pun lecturer marah meniru kan? Saya tetap percaya ORIGINALITY itu datangnya dari susah payah pengarang memerah otak dengan bantuan ilham dari Tuhan.

Paling penting, JANGAN BANDINGKAN SAYA & LAGA-LAGAKAN  DENGAN PENULIS LAIN. Saya tak mahu ada isu dengan mana-mana penulis.

2) LUKISAN/ VECTOR

Semua lukisan hero atau quotes dalam blog ni saya lukis sendiri... boleh share tapi jangan sesekali buang watermark/ nama saya. Tolong hormati lukisan saya.

3) PERKATAAN RARE

Jangan berkerut kalau baca cerita RH banyak jumpa perkataan yang tak pernah korang tahu. RH memang suka guna word rare, kreatifkan penggunaan ayat. Don’t worry... boleh tanya kalau tak faham dan kalau malas belek kamus... hehe... tapi dari masa ke semasa, saya akan cuba letakkan footnote.

Nama pun CREATIVE WRITING, jadi dalam menulis, perlulah kreatif mengolah ayat dan cerita sama macam melukis.

4) 18 SX DALAM KARYA

Ada juga buku-buku RH yang orang dewasa labelkan lucah tapi budak sekolah menengah said, tak ada apa pun yang lucah, biasa je... kata mereka, buku **** lagi teruk, tulis tak tapis. So, isu ni subjektif, tergantung pada tahap penerimaan pembaca itu sendiri... But I must admit, untuk novel dewasa, RH memang suka menyelitkan unsur notty dan witty pada sikap watak. Pada saya 18sx itu lebih menjurus kepada penulisan porno, yang menggelikan, yang merangsang nafsu, yang menunjukkan step, menuliskan babak ranjang dengan detail. Terpulang... saya tak boleh nak tentukan level dan tahap pemikiran masing-masing. Tapi pada saya, unsur notty dan witty pada watak itu adalah sikap normal seorang manusia... nama pun karya dewasa ye dak? jadi, tepuk dada tanya selera.

5) KOMEN, LIKE & RATING

Terpulang pada keikhlasan korang... sebab saya tak boleh paksa setiap orang sukakan cerita saya. Tapi KOMEN MEMBINA, TEGURAN, BETULKAN TYPO & GRAMMAR, FAKTA ayat tergantung/ salah atau apa saja yang saya terlepas pandang, sangat dialu-alukan. Sebab inilah antara tujuan saya tempek kat blog supaya saya boleh mantapkan cerita dan memudahkan kerja EDITOR pada peringkat penyuntingan sebelum terbit jadi buku. Tapi sebarang pembetulan saya buat terus dalam manuskrip bukan pada entri blog.

Kalau nak komen, tak kisah korang nak komen kat WORDPRESS ni ke... kat FACEBOOK Fanpages ke atau PM saya direct... semuanya saya terima dan baca... cuma kalau nak membalas tu bergantung pada masa yang saya ada... tapi selalunya bila FREE, saya akan ambil effort balas satu-satu kalau tidak pun tekan LIKE... yelah... korang pun dah komen kan, so, saya pun takleh kerek sangat. Tapi maaf kalau terlepas pandang atau tak sempat nak balas.

6) SHARE LINK

Saya okey aje kalau korang nak share stories saya di FB atau blog. Sharing is caring. Lagipun once dah upload di net, kita tak boleh nak control benda-benda share ni. Even kalau buat script unable right click/unable copy paste pun... kalau dah orang nak save/share/copy, macam-macam cara boleh buat. So, saya anggap bila korang share, maknanya korang suka cerita tu dan nak kawan-kawan baca... tengkyu for that kind of free promotion (nak bayor sotkabo tak mampu)...hikss... <3

7) ENTRI BER'PASSWORD'

Entri berpassword hanya akan dikenakan kepada post² tertentu sahaja—bukanya kepada keseluruhan blog.

Entri berpassword adalah amanah saya kepada korang. JANGAN SHARE DENGAN ORANG LAIN.... kalau tak... 'harammm'... hehe... Tolong jaga password yang saya beri, macam jaga no pin ATM...ehehe... <3

Hanya orang yang dikenali dan memperkenalkan diri sahaja akan diapprove... <3

7.1 ) BORANG NAK PASSWORD ENTRI

=BORANG DITUTUP BUAT SEMENTARA WAKTU=

8) SILENT READERS

Yang komen sekali je, atau kenalkan diri sekali aje, tapi lepas tu sentiasa follow karya RH tak dikira SILENT READERS ye... dah void the terms... haha... so, jangan risau kalau korang baca tapi tak reti/ tak nak komen... asalkan, FOLLOW FB & BLOG atau bertegur sapa sekali sekala... ini pun dah satu penghargaan. Rujuk jadual untuk lebih crystal clear...






















 Rules dan etika akan bertambah dan berubah dari masa ke semasa...

Follow Me @roseharissa

About Me

RoseHarissa

"To be perfectly clear, passing is something that has never crossed my mind. Instead of stepping forward and explaining why and prove that I'd really meant no harm, I chose to remain silent. My attitude was, if they don't get it, I don't have to explain it, which was my way of saying that if they don't get me, I don't have to explain me." ©




Random

randomposts