Dec 30, 2007

Hari hari di Perlis

BY Rose Harissa IN 4 comments

Alhamdulillah… tercapai juga hajat nak ke Perlis.

26hb December 2007, aku bertolak kul 8 pg selepas bersarapan heavy giler kat Syed. Takut migrane beb, maklumla drive sensorang… hahaha… kerana takut migrane gak, minum air sepanjang perjalanan, jawabnya berhenti dibanyak perhentian… kelajuan memang x takleh nk konsisten (hahaha, aku pun dh pndai guna word konsisten, Elly punya pasal la ni). Banyak sangat speed trap. Huh! Rasanya dekat kul 2ptg aku sampai. Disambut Cikgu Ilias di jalan Arau… terus g check-in homestay Muhibbah… perghhh… homestay ni mmg best giler… katil ada dua… mmg puas hati la kalau nak stay kat sini… jadi kalo sesapa nak ke Perlis, tatau nk stay mana, nk yang murah dan selesa… pergi ler ke Homestay Muhibbah.

Ingatkan nak tidor… kut2 letih… tapi x de maknanya… mata tamau pejam. Lewat petang tu, Ikmal yg kebetulan dari Kangar dtg jemput aku di homestay terus ke umah diorang. Tapi, tatau kenapa, pc buat hal, aduhhh! takut gak aku ms tu, agaknya pc terkejut menerima kedatangan orang jauh kut? Hahaha… jadi malam tu mmg lepak sesaja. Makan di Embun Dingin dengan Elly, Cikgu Ilias dan Izani lepas hantar pc ke kedai. Balik homestay… tak boleh tidur sampai subuh! Huh! Hati tak senang ingat x leh buat kerja. Tidur lepas subuh, belum kul 10 dh bangun! Hampes… tatau kenapa x penat dan ngantuk, walhal muka dah exhausted giler…

Esoknya pc dah siap… teruslah aku ke umah Cikgu Ilias lepas makan. Dan lepas tu aku mmg x ingat dunia… ha, dah kata, kalo bagi pc kat aku, x makan pn tak pe… kerja didahulukan. Cuma berhenti petang, ikut Elly jumpa sifu dia, Ba’E (Che’ Zamri Hamid bekas pelumba Malaysia) yang dong2 (hehehe) tapi berwawasan… sampaikan aku dah terfikir sesuatu untuk depa… harapnya adalah ruang dan peluang untuk aku menyumbangkan sesuatu untuk rancangan mereka. Banyak yang aku belajar dari Ba'E wpun jumpanya x lama mana. Tapi pengetahuan tu membuatkan aku tambah minat dengan sukan motosikal ni.... hehehe

Bukannya apa… bila dah dengar cerita Elly dan Ba’E…tengok perbezaan antara zaman Ba’E berlumba dulu, nak dibandingkan dengan zaman Elly sekarang, aduh… sedihlaa… ada ke dulu race pakai jeans dan jaket kulit aje! Aku terasa satu kerugian. Tak perlulah aku ceritakan dengan panjang lebar apa yang aku nak buat… takut nanti dikata kerek la pulak, cakap besar ke apa ke… tapi aku mmg teringin nak sumbangkan sesuatu untuk benda yang aku minat (walau mungkin akan ambil masa yg pjg)…aku pun nak berada lama dalam dunia penulisan. Insya ALLAH Taala… untuk Elly dan Ba’E… kalo ada rezeki tak ke mana… benda yang betul, kalau diusahakan, kejayaan tu tetap akan ada…”kau tolong aku, aku tolong kau!”… yeah, aku bersemangat!

Malamnya, muka aku lagi kat umah Cikgu Ilias… ye, masa aku mmg byk dihabiskan kat umah depa… hahaha, sampaikan Ba’E terkejut tgk keta aku masih ada di dpn umah Cikgu Ilias jam 3++ pagi masa dia htr Elly balik! Setel semuanya! Aku dah kata, aku pergi nak buat kerja, bukan pergi main2, sampaikan aku x mau langsung pi ronda2… dan alhamdulillah, sepanjang buat kerja, aku x penat, x ngantuk dan x lapo… depa la yg beriya tanya makan minum aku.. adui, naik segan lak aku… risau tgk aku pulun kerja sgt kut... hahaha

Jumaat petang, Elly bawa jumpa Ba’E… mmg dah janji nk ambik gambo di depan kedai Ba’E… lgpun aku nk pilih gambo2 Ba’E. Elly dan Ba' E ni mmg ngam mcm adik beradik. Aku pun tabik la tgk kemesraan dorang! :) Lepas tu diorang bw ke Ampangan… cantik tempat tu…. Tp syg sungguh, terbiar… dan Ba’E seperti biasa, dgn wawasannya… masuk thumbdrive lagi la tu…memang anak Perlis sungguh! Hahaha

Pas makan minum di restoran Tok Mek, singgah tgk trek Sprint Test yg tah hapa2. Esok nk race, hari ni baru nak tuang tar! Hahaha, bingung!

Malam, aku ke umah Cikgu Ilias lagi, setelkan gambar Ba’E. Terus bungkus semua. Keje siap! Yey! Barulah lega... Lepas tu kami makan di Kuala Perlis. Dah siap kerja, baru terasa lapo! Hahahaha…

Balik makan, Elly pakai keta aku jumpa member2 dia… aku lak ikut Cikgu Ilias dan Kak Ita, minum di Embun Dingin… Cikgu Ilias aje karaoke… waktu dah kul 1 lebih pagi… tetiba aku rasa penat giler, ngantuk giler… alahai… akhirnya aku suh depa hantar aku ke homestay saja… sib baik teringat nk amik kunci dalam kete sebelum berpecah dengan Elly. Sampai aje homestay, aku call Elly suh dia bwk balik kete ke umah saja sbb aku dh penat giler. Sah, lepas tu aku ‘pengsan’ sampai ke pagi x sedar apa-apa.

Tengahari Sabtu, Cikgu Ilias dtg amik lepas check out dr homestay, lepak umah pulak sbb nak balik malam. Ptg tu, pegi mengail di Megat Dewa, Kedah, hanya Ikmal yg x ikut sbb pi tgk Sprint Test. Adui… rasa mcm sebahagian dari ahli keluarga lak… hahaha… Depa sibuk mengail, aku sibuk ambik gambar pemandangan bendang kalo x pun borak ngan Kak Ita atau melayan kepetahan Tihani bercakap.


Dengan tidur yg x cukup tp x penat dan tamau tido, rupa aku yang teruk mmg bertambah teruk… tp dh x peduli, dh dpt apa yg nk aku kumpulkan. Ingat nak balik siang, tapi sbb Elly nk ikut, aku bitau hubby, balik malam dgn Elly, dan seperti biasa, hubbyku yg sporting tu mengizinkan dengan pesanan, ‘drive baik2’.

Jam 2 pagi, bertolak balik sebaik sahaja Elly habis meeting dgn Kelab. Elly ler yg drive. Singgah di Sg Petani amik kawan dia. Aku cam biasala, bila orang drive, terasa laju. Mulut ibarat signboard bersuara. Sendiri drive, x ingat dunia. Tapi betul, mmg terasa perbezaannya, kalau setakat kat Kangar tu, tak rasa lagi tapi bila di highway, setiap selekoh tu bila turn, mmg terasalah skillnya… hahahha. Rider Malaysia yang drive beb! Mmg berskill dan konsistenlah! Jam 6++ pagi dh masuk KL! Barulah slow and steady. Hantar kawan Elly di PJ, pastu sampai Puchong, tup tup kul 8 juga jadinya. Aku plak terus pecut balik umah, kepala dah ingat nak tido je… sampai umah tgk hubby dah bangun. Aku mandi dan terus tido.

Apapun, pengalaman ini sgt berharga untuk aku. Disambut dengan penuh sporting oleh keluarga Elly. Padahal aku x kisah pun balik sorang2, bukan jauh pun. Aku ni independent orangnya, x perlu dilayan sgt.. hehehe... Cukup dpt buat kerja. Tapi, yg pastinya aku terharu dengan keprihatinan mereka. Apatah lagi dengan Izani dan Tihani yg x bg aku balik! Aku tergelak besar bila Tihani dengan petahnya berkata, auntie bleh sewa bilik belakang. Hahahaha… Dengan Kak Ita yang suka bercerita pasal novel… nanti komen novel2 sy ok? hehehe… dengan Cikgu Ilias yg pelawak… pendek kata, aku mmg x jangka langsung betapa ‘meriah’ dan selambanya hari2 aku kat Perlis. Ms nak balik, bersalam dgn Cikgu Ilias, Kak Ita dan Ikmal, terasa sedihnya. Sbb, sikit pun x rasa aku mcm orang luar. Duh! Duh! Sib baik, x nangis.

Apapun, aku sgt berbesar hati dpt mengenali Elly secara live… tgk sendiri dia dan Ikmal mcm mana bila x berlumba…aku pun mula2 x percaya la Elly sempoi lagu tu. He’s the ultimate mr nice guy yet unpredictable! Vavava! Speaking aku! Hehe, pepandai je aku buat kesimpulan…yang pasti, keluarga Elly mmg rock! :)... Insya ALLAH Taala, ada rezeki, sy dtg lagi sebagai kawan, kakak dan auntie! :p

Terima kasih byk untuk Cikgu Ilias, Kak Ita, Elly, Ikmal, Izani dan Tihani. Maaf andai ada perlakuan yang x kena atau terkasar bahasa. Terima kasih juga untuk Elly yg jadi driver Formula F1 akak utk perjalanan balik yg pantas dan efficient, meriah dgn borak2 yang kadang2 mcm tercabut skru lagaknya serta dihiasi Elly FM! Hahaha... best!

Akhir kata, Alhamdulillah!

Hmm… entry yang pjg! Aku nak sambung tido! Baru terasa mabuk nak tido! Bye!