Tuesday, November 27, 2012

Braces: Sakit tak? Cara jaga? Masalah?

11/27/2012
Tajuk! Macam orang nak buat assigment! 

Ya, cerita braces lagi (like aku sorang je pakai braces dalam dunia ni ye? lalalalaa). Aku tulis entri ni pun sebab tengok report carian yang masuk ke blog ni, banyak dari hasil google : pakai braces, proses pakai braces, klinik gigi kota kemuning, klinik dental ooi & khor, pakai braces umur lewat, braces gigi taring, gigi jongang pakai braces, etc,. 

Dari analisa tu, aku jadi mengerti, mungkin korang nak pakai braces tapi tak yakin dan buat research dulu.  Jadi sebab tu aku tak segan silu share sebab aku dulu segan punya pasal, tak confident, last2 lambat jadinya pakai braces...dah tua baru terhegeh-hegeh. m(T_T)m

Bila orang tanya aku apa beza braces self-ligating dengan traditional, aku pun tak reti nak explain secara teknikal dan detail. Ala... sekarang ni pun ada braces clearpath yang transparent tu untuk align kan gigi. Kalau korang perasan, yang banyak iklan dalam surat khabar lately ni. Teknologi makin canggih! Tapi harga tak silap dalam 7k ke atas! Wuuuu!

Tapi menurut doktor aku, self-ligating ni kurang sakit dan lebih cepat kurang lebih 6 bulan berbanding yang biasa.

Aku pilih self-ligating pun bila dengar doktor kata kurang sakit. Tu yang penting sebab aku takut takleh tolerate dengan rasa sakit. Memang tak sakit mana pun. Dah tu memang cepat pun rata sampai aku terkejut bila doktor kata early next year dah boleh tamatkan rawatan! Ha! Tak sampai 2 tahun! Aku pulak rasa sayang nak bukak! Hehe!

Getah tetap ada tapi bukan lekat satu2 pada bracket. Cuma guna getah lima lubang atau kadang2 3 - 4 lubang je. Tu pun sangkut kat door bracket bahagian tepi, sambung ke belakang. 2 kali terlucut, aku tarik sendiri aje guna besi cungkil gigi. Sekarang ni pun dah tak payah letak getah. Kata doktor, wire tu sendiri dah ada memori. Tak ada pulak kena pakai separator macam sesetengah pemakai braces cakap. 
Pastu aku perati, self ligating ni tak complex mcm traditional.

Tapi, kalau korang nak tau lagi lanjut, boleh tanya doktor terdekat. Sebab lain doktor, lain dia punya disiplin. Aku perhati, doktor aku ni, setiap kali periksa gigi, siap mumbling, macam mengira formula matematik sambil ukur gigi aku! Hahaha!

Aku tak pernah kena ulser. Kecuali sekali. Tu pun sebab, besi belah atas kanan dah panjang dan cucuk kulit belakang geraham. Aku tahan sebab malas gi klinik semata-mata nak potong besi. Lagipun doktor aku tu dtg rabu je dan sentiasa penuh dgn appointment! Harga, tentulah mahal lagi yang self ligating. Tapi sepupu aku buat braces biasa pun tetap harga 5k. Aku pun tak faham kenapa jadi mahal gitu. Mungkin lain klinik, lain harga kut.

Tapi bagi aku, ada beberapa masalah gigi aku kira kawtim bila pakai braces.
 
1) Gusi berdarah. Aku pun tak tau apa kaitan pakai braces. Tapi dulu2 bila gosok gigi, mesti gusi aku berdarah. Sekarang lepas pakai braces, tak ada lagi.

2) Rahang berbunyi. Dulu bila nganga mulut, mesti keluar bunyi 'krak' mcm tulang terkehel. Sekarang tak lagi!

3) Liur berlebihan. Dulu masa gigi masih jong**ng, kadang-kadang air liur terjejer dengan sendiri bila time2 terleka... Gila malu kalau time terkantoi! (T_T) Alhamdulillah sekarang tak lagi. 

4) Kalau orang kata gigi aku nampak makin putih, aku pun tak sure ye ke makin putih tapi rasanya better dari dulu. Kalau kat rumah, ye, aku rajin gosok gigi walaupun lepas makan jajan (antara sebab kenapa aku tak kurus2 walaupun ada idealogi mengatakan pakai braces boleh kurus).

Tapi kalau kat luar, awal2 dulu aje, aku rajin gosok gigi. Pastu sekrang aku malas. Tak koser bila org pandang pelik dan tak selesa, bila gosok gigi kat restoran mamak, ada orang que, nak cuci kat tempat sama walaupun sinki bukan cuma satu kat tiang restoran tu.

Ok, ni dia pembersih extra yang aku guna selain Oral-B Orthodontic Brush dan ubat gigi Colgate...tak kisahlah yang Triple action ke, Professional Clean ke... asalkan Colgate
.

 
1) Fluocaril ortho 123 - Dah terang2 ada gmbar braces kan? Lagipun 0% alcohol. Harga RM13 beli kat klinik.

2) Ortho brush - untuk cuci celah2 besi yang tak tercapai oleh berus gigi. RM10.90/11.90. Boleh refill aje berus tu.

3) Ortho needle - ni aku guna untuk cungkil sisa makanan degil celah gigi dan pintu2 bracket. Harga RM9.90, beli kat Giant.

4) Oral-B Interdental Brush System ni untuk sental celah wire halus di belakang bracket. Guna 2 kali dah out. Harga RM5/pack of 4, beli kat Daisho tak pun 100yen.

Hah! Itulah dia... Bila dah pakai braces ni barulah gigih jaga gigi. Yelah, seganlah kalau bercakap, mata orang mencerun bukan pandang muka tapi pandang arah mulut. Tengok besi... bayangkan kalau ada makanan lekat kat besi? Heee... euuwwww....!
 
Aku selalu jadikan Ik sebagai cermin bergerak. "Ada apa2 lekat celah gigi mama tak?" Hahaha! Itulah gunanya anak!

Bagusnya doktor aku ni... dia siap boleh tanya apa lagi nak improve kat gigi. So, aku pun, tanya pasal:

1) 'Kenapa gigi bawah aku tu, ada tinggi ada rendah? (macam dalam gambar, *besi atas tu kembali bengkang sikit, sebab baru bukak bracket untuk susun semula gigi supaya sama tinggi rendahnya...)'  
 

2) 'Kenapa bila senyum lebar, kadang2 gusi aku masih jua ternampak...gigi atas melapisi gigi bawah bila dirapatkan...

Untuk solusi pertama, doktor bukak balik 4 bracket seperti yang aku mark dalam gambar di bawah (*besi atas tu kembali bengkang sikit, sebab baru bukak bracket untuk susun semula gigi...) Sumpah! Rasa nak meraung! Berair la jugak mata, bila bracket dibuka secara paksa tanpa guna kimia pelonggar! Huwaa...
 

Untuk solusi kedua, ada doktor bagi aku dua options. Satu operation gusi. Dua, pakai ortho screw untuk satu tempoh tertentu. Awal-awal aku pilih untuk pakai ortho screw, akan datang. Tak sanggup nak operate gusi... lagipun gigi dah rata molek...saje je nak improve kalau boleh improve... doktor pulak cakap, aku maybe akan trauma lepas operate... tak sangguppp... sebab dah terbayang gusi tetiba terjatuh... hahaha.. m(_ _;;m

Makanya option kedua adalah yang terbaik (of course dengan kos tambahan). Dua ortho skru akan dipasang pada gusi atas, sambung dengan getah untuk tarik gusi naik sikit kat atas dan tak tutup gigi bawah. Doktor kata, akan bius dulu masa nak pasang skru tu. Sakit sikit lepas ubat bius habis. (tak nak fikir... ngeri... tapi nak cuba!)

Mungkin kena pakai dalam tempoh 6 bulan... aku pun tak pasti. Doktor pun tak gerenti option berjaya 100%. Sebab katanya, ada yang berjaya naikkan gusi guna kaedah ni... ada yang tak bergerak langsung. Tapi aku ok aje... cuba ajelah nanti... kalau berjaya, Alhamdulillah... kalau tak gusi tetap tak bergerak, syukur ajelah dengan perubahan sedia ada... :)


Nanti bila dah pasang skru tu, aku update.

Sakit ke tak sepanjang tempoh pakai braces ni...bagi aku ada masa sakit... tapi taklah sakit sampai menangis. Rasa macam setiap gigi kena tumbuk setiap kali tukar ketebalan wire. Rasanya sengal, ketat bila kurang bercakap. Kadang-kadang masa nak tidur, terasa gigi macam ditarik-tarik ke belakang. Bagi aku sakit ke tak pakai braces, kurus ke tak masa pakai braces, bergantung pada individu tu sendiri...


Nak kata aku pantang makan, tak lah jugak. Kecuali, aku tak makan benda2 keras macam keperek, daging, kacang. Nescafe tetap kuminum walaupun ada orang buat mitos, nescafe akan mengaratkan gigi! Apa daaa... lain kali dengar cakap Maya Karin dalam iklan nescafe... 'nescafe anti oksida...' hahahha...

Berubah ke tak muka? Memang berubah. Sangat... bila aku tengok gambar lama terutama gambar dari sisi muka, memang lain sangat... segan rasa nak nangis bila tengok gambar dulu2... gambar dedulu, kontrol senyum pun gigi terkeluar jugak... haihhh... mujur Tuhan bagi rezeki lebih untuk aku redah buat braces di usia 'tua'...Alhamdulillah...
(I'm going 35 next month! Tua dah!).
 

Baiklah... sampai di sini dulu... aku nak masuk bertapa... kerja berlunggun tak siap... daaaa
ヾ(@⌒ー⌒@)ノ 

Monday, November 5, 2012

Sketsa ibu dan anak : Punching bag!

11/05/2012

Waktu mengandungkan Ik dulu, aku suka sangat tengok Sin Chan... walaupun ada sesetengah orang kata, kartun tak wajar... sebab karektor Sin Chan tu... tapi aku suka... suka tengok keletah bongek dia, mak dia, ayah dia...family tu lawak... walaupun orang kata Sin Chan tu kurang ajar, tapi aku tak anggap pun camtu... bagi aku tu tanda budak tu pintar. Menghiburkan hati ibu bapa... pendek kata, rumah boleh jadi riuh rendah sebab dia seorang. o((*^▽^*))o

Bila aku dah selamat lahirkan Ik... bila dia dah pandai cakap, kadang-kadang aku rasa, Ik tu dah terkenan Sin Chan... Kecik-kecik dulu, Ik pun suka cakap guna ayat terbalik. Contoh : ubi kentang jadi ibu kelentang... (T▽T)

Bila makin besar, dia makin suka sakat aku... makin bongek... kalau orang tengok, kami memang macam kawan. Kasar. Tapi aku tak pernah pun anggap dia anak derhaka. Time bergurau-gurau tu berguraulah... tapi time serius, time aku takde mood nak bergurau senda... memang aku selalu cakap, 
"Nak masuk neraka ke?!"

Hahahaha... mak kejam kan? Time tu barulah dia diam... hehehe... bagi aku tu cara untuk ajar dia ingat, syurga dan neraka... (^_^)

Ni salah satu gelagat dia kat rumah. Aku buat skecth 'bodo' aje sebab banyak kerja lain menanti.
Selamat terhibur bagi yang baru singgah kat blog yang jarang update ni... ヾ(@^▽^@)ノ


Follow Me @roseharissa

About Me

RoseHarissa

"To be perfectly clear, passing is something that has never crossed my mind. Instead of stepping forward and explaining why and prove that I'd really meant no harm, I chose to remain silent. My attitude was, if they don't get it, I don't have to explain it, which was my way of saying that if they don't get me, I don't have to explain me." ©




Random

randomposts