Rasa macam nak berhenti menulis aje tapi...

By Rose Harissa - January 02, 2010


Pernah terfikir untuk berhenti menulis...

Sebab otak aku penat... idea ada...banyak...bersusun-susun tapi terlalu letih untuk menyulam ayat bila terpaksa memikirkan perkara lain juga.

Sebab kadang-kadang aku rasa jelek bila mengulang baca ayat yang ditulis kelihatan sama seperti ayat-ayat sebelum ni. Kadang-kadang rasa mahu muntah darah terutama bila tulis bab romantik yang nampak sengaja dibuat-buat atau suasana seram yang sengaja diseramkan macam cerita seram setiap Khamis malam Jumaat di TV3.

Wah... siapa kata mahu menulis ni senang? Susah sangat bagi aku... apalagi dengan banyaknya dugaan yang menimpa aku menjelang penghujung tahun 2009. Sakitnya sampai rasa malas nak menulis dah. Nak duduk goyang kaki aje. Apa lagi sekarang ni Ik dah duduk semula dengan aku.

"Mama tak buat APO? ke?" tanya Ik dengan muka bajek bijak.
"Mama takde idea..." balas aku dengan muka mohon simpati.
"Eh...kan hari tu Ik dah bagi mama idea... hantu lori dengan hantu kalendar...kenapa mama tak buat?"

Aku tepuk dahi. Adui... setakat bagi tajuk macam tu entah apa-apa tu. Kisah hantu kalendar tu kononnya Ik terbangun dari tidur dan dengar bunyi kertas kalendar. Hantu lori tu pulak sebab dia suka sangat lukis lori 'hantu'. Tapi okey jugak kan? Sekurang-kurangnya dia dah pandai bagi idea walaupun bila aku tanya lagi dia akan kata; "Itu ajelah idea yang Ik ada setakat ni...kalau mama penat otak, keluarlah... baru dapat idea."

Oh... Ik sangat bijak buat taktik untuk keluar berjalan-jalan. Sampai aku pun penat sebab sepanjang minggu ke sana sini melayan karenah dia yang nak berjalan. Dek terlalu penat otak dan penat jiwa memang pernah terfikir tak nak menulis dah. Lagipun dah ramai penulis yang buat buku lagi best. Baik aku berhenti aje. TAPI bila mengenangkan apa yang aku dah tempuh, apa orang dah buat pada aku, rasa rugi pulak bila mengalah macam tu aje...
Mudah-mudahan aku akan dapat terus menulis lagi... AMIN!
Jangan tanya aku apa azam tahun baru sebab aku tidak pernah berazam pada setiap tahun baru. Aku berazam setiap hari. Atau setiap kali ditimpa masalah, aku akan berazam untuk buat sesuatu walaupun pada mulanya rasa down jugak... jadi setiap hari jiwa hari kuat dengan nekad serta bertekad untuk jadi lebih baik. Apalagi bila ditimpa bermacam dugaan, maka aku haruslah sentiasa kuat berazam.
Apapun, SELAMAT TAHUN BARU 2010 untuk semua pengunjung blog merah aku ni...


  • Share:

You Might Also Like

16 comments

  1. Salam Roses,
    Selamat menyambut tahun baru 2010. Jangan pernah berhenti dari menulis dan melukis. Teruskan. Setiap dugaan jangan sampai melemahkan ketabahanmu. Saya antara yang masih menunggu karya terbarumu. Ceriakan hari-harimu dengan senyuman...semoga terus berjaya.

    ReplyDelete
  2. salam, kak..
    jgn mudah putus asa, kak..
    teruskan menulis.. akak kan byk peminat.. lain la mcm sy ni..
    chaiyo2, kak..

    ReplyDelete
  3. Happy New Year!

    Rest if u must but don't ever give up! bcoz ur success may b juz around d corner.

    ReplyDelete
  4. Sis... Dni tembak kalo sis benti menulis hehe... Sis, rilek r..ni sure kes tensyen. InsyaAllah, bila tenang, tentu rasa berkobar2 nk mgarang. Memang part nk wat ayat tu dni paham sangat. Pasal dni punya novel dh 2thn xsiap2. Haha. Xpro lgsung. Malu...malu...nak myorok bawah daun

    ReplyDelete
  5. kf:
    hah, mekasih sbb stuju!

    Leeza:
    Salam Leeza...terima kasih sbb menyokong...saya mungkin akan bercuti kejap je... sbb penat sgt dengan bermacam karenah penerbitan...yang banyak songeh...yg banyak politiknya... yg byk itu ini... huh...
    Selamat Tahun Baru juga.

    Rania:
    hahahah akak byk peminat? lawak la rania nih... :D... apapun mekasih atas semangat... rania jaga diri bebaik... dan jadilah penulis yg mendengar kata, jangan rebel mcm kak rose! :D

    mak sue:
    Happy New Year mak sue...
    Thanks for those support... like what u said, i need some rest! :)

    ardinihumaira:
    eleh... setakat nyorok bawah daun...hehehe
    loh... kalo dini tembak sis... langsung sis alan rest in peace! hahahha... alaa... sis mmg rasa penat sangat skg ni dini... tgk, dini sendiri pun paham camna kan?
    Ha... sis nak rileks sebentar mcm iklan kitkat tu...kekeke

    ReplyDelete
  6. Teruskan menulis, bykkan lagi untuk 2010 ni..

    ReplyDelete
  7. Salam akak..Happy new year...Alamak kak jgn lh brnti mnulis..kciwe lah sya klu takde pkwe2 bru hahah..Sbr ye kak..InsyAllah nnti keluar lah idea2 yg superB!!Hehe ok gak idea Pakwe kecik(IK) hehe hantu kelender n hantu lori..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum sayang ku rose harissa

    jgn berhenti jadi penulis...nak berehat pegilah jalan2 tenangkan fikiran. Lagi kuat ujian lagi besar maknanya nanti..sabar yang..kang akk rindu lak nak baca novel rose..tak de lak nak nengok hero encem heroin cun...

    ReplyDelete
  9. salam kak, smlmt thn bru. lma btl x sggah sni. miss u...
    ala kak, biasa la 2, kje apa pun ttp ada msalah jgk... ada ktika sng ada ktika ssh. sbr ya kak. hrgai pluang yg masih Allah bgi kt kita tuk trus bkarya. cayoik!!!

    ReplyDelete
  10. alaaa..kak ne jangan la benti menulis...peminat ramai yg bace tulisan akak taw...
    Rehat je dulu kejap...pastu sambung la menulis balik...P/S sy...akak jangan jadik macam biskut plak...kejap ade kejap takder...hehehe

    ReplyDelete
  11. Selamat tahun baru kak rose...alahai..jgn pernah berhenti menulis kerana masih ada segelintir insan yang masih mencari karya2 akak termasuk saya...heheheheh (ayat memujuk..ahaks).. Teruskan berkarya..jgn berhenti tau kak...huhuhu

    ReplyDelete
  12. Faizal Rahman:
    Terima kasih banyak2... Insya ALLAH Taala...

    Suhaidah:
    Taklah berhenti terus... akak cuma rasa aje... mungkin rehat kejap bagi otak tenang... takpun korek idea dari hero kecIK! heheh... Selamat Tahun Baru gak buat Suhaidah...

    ina:
    Waalaikumsalam kak ina kusayang...
    terima kasih atas sokongan... kalau ikutkan ujian, mmg tak larat... saya perlukan rehat kejap kut bagi otak segar...barulah dapat menghasilkan hero yang hensem... hahaha

    Rehal Nurharis:
    Salam dan selamat tahun baru gak buat Airul... terima kasih atas kata2 semangat tu... Insya ALLAH... akak akan cuba kuatkan hati... :D

    Ryn_Nas:
    berhenti kejap je Ryn... cari idea... heheh... mekasih sbb sokong...

    Ilyah:
    Selamat Tahun Baru buat Ilyah gak... Insya ALLAH akak akan terus berkarya tapi mungkin 2010 ni slow sikit untuk rehatkan minda... sebelum all out again... :D

    ReplyDelete
  13. insya-ALLAH, kak..
    tp betul la, akak mmg ramai peminat.. =)

    p/s: nape akak slalu ckp akak rebel? ish.. *garu kepala sambil melilau cari kamus*

    ReplyDelete
  14. Salam kak Rose,
    Alamak..!!! Jangan berhenti menulis, nanti bersoraklah org yg selalu dok kate Kak Rose memacam tu... Lagi pun Kak Rose dah ramai peminat sekarang ni... janganlah hampakan kitaorg yg sentiasa menyokong Kak Rose ni...:D

    ReplyDelete
  15. rania:
    huh? akak ramai peminat? hahaha... rasanya yang benci akak lagi ramai kut? *pinjam ayat Faizal Tahir...

    p/s: akak selalu cakap akak rebel sebab akak memang rebel yakni, suka 'menderhaka'... adalah benda yang akak buat yang rania tak tau... huhu...

    Zilla:
    Salam Zilla...
    Huih... bila baca ayat Zilla tu... 'nanti bersoraklah orang yang selalu dok kata Kak Rose'... akak jadi semangat la pulak...
    tapi bila zilla kata kak Rose dah ramai peminat... rasa nak gelak guling2 pulak... hehehe..
    Insya ALLAH, selagi ada idea, ada daya.... kak rose tak berhenti menulis cuma akan rehat kejap aje...

    ReplyDelete