Nasib pengkarya bilis...

By Rose Harissa - June 09, 2016

13330937_1197051986996268_6072251511651278669_n

Sama tak?

Waktu saya tertengok montaj ni kat tv saya blur macam dejavu bila tgk kartun tu. Sekali anak saya jerit,

"Eh? Tu bukan kartun mama lukis masa Ik sunat ke?"
Haaa...berderau darah saya. Ye sungguh... patutlah rasa macam pernah tengok sebab saya lukis kisah Ik kena sunat klamp kat blog (https://romanfiksi.wordpress.com/2015/01/29/sunat-smart-klamp/). Depa trace balik, tukar corak kain pelekat dan tanpa tona kulit je. Dahlah cerita pun pasal sunat. Apalah nasib RH...😭😭

Tak sangka blog sendu saya tu pun diperhatikan orang TV ye.

Marah? Tak... bukan marah tapi lebih kepada rasa meluat dan menyampah dan membebel - apa ni? kartun cincai aku lukis pasal anak aku pun orang nak tiru ke?
Nampak tak, macam mana saya tak fedap nak berkongsi karya di blog? :D

*peace, no war... (^_^)\m/
========================

Status di atas saya tulis di FB sekadar berkongsi... untuk menunjukkan betapa lelahnya saya dengan perangai orang suka curi idea saya...

Dah terang lagi jelas blog saya ni, saya dapatkan endorsement berbayar dari lawyer untuk surat:WARNING NOTICE FOR INFRINGEMENT UNDER COPYRIGHT ACTS 1987.

Tapi waktu tu, tak tahu kenapa saya dapat tahu tindakan saya tu, jadi bahan joke di kalangan sesetengah orang. Ada pula yang senang-senang menangguk di air yang keruh,  copy paste + edit kandungan surat tersebut, letak di blog sendiri. Makin buat saya 'lelah' dan malas nak bersuara lagi. Berjuang untuk hak sendiri pun diperlekehkan orang...

Tak apalah...

Mana nak tahu, dalam tempoh mendiamkan diri dari socmed (social media), ternampak pula kartun di atas dalam telemovie di TV9. Makin rasa lelah...

Ramai yang suruh saya saman... ada yang kata saya tak boleh buat apa-apa kalau tak daftar kat Myipo. Aduhai dik... nak daftar kat Myipo tu, satu artwork beribu riban dik... dan itu kalau nak buat meniaga besar-besar atau ada company macam MOY tu memanglah berbaloi sebab menjual design dan mendapat keuntungan.

Macam saya ni, sekadar berkarya di blog secara percuma... lukis suka-suka... cukuplah setakat endorsed surat lawyer untuk hakcipta. Tapi dah kalau orang produksi TV pun tak hormat undang-undang tu, dan copy karya pengarang dan illustrator bilis macam saya ni, apatah lagi orang lain yang suka stalk, kan?

Kecewa pun ye jugak... dan tertanya, apa payahnya diorang ni emel saya, tanya secara baik, mintak izin nak guna... tak payah sesusah trace... sebab bukan sekali dua saya bagi dan buat lukisan free dan cerpen free untuk orang lain publish... cuma saya bukan jenis suka up atau pukul canang atau tag sana -sini.

Bukan saya tak nak ambil tindakan... tapi sebab saya dah sampai tahap penat, dan share pasal ni supaya orang yang selalu tunggu karya saya faham kenapa saya dah tak up karya baru.

Bukan sekali dua kena macam ni... dah banyak kali... dulu pernah orang ambil lukisan saya, padam signature saya dan letak nama dia. Bila saya tegur, katanya tak perasan itu lukisan saya... my goshhhh... sebesar alam signature aku, kau kata tak nampak... haihh...

Tu belum dengan cerita-cerita saya di APO? yang orang kembangkan jadi novel dan drama TV...

Mentang-mentanglah saya tak ada segerombolan asoka yang boleh jadi my keyboard warriors.

Sampaikan saya selalu tertanya, why must me?

Mentang-mentang saya tak 'popiler' ek?

Tayang lukisan Dennis Oh pun kena bash... lukis muka Ananda Everingham yang terkini pun kena sound curi hero orang... lukis balik Ben Barnes, Brandon Routh...dikata sama dengan hero orang tu orang ni... berderet dapat mesej peringatan that actor was another writer's favorite... like saya baru kenal siapa pelakon-pelakon tu melalui novel sekian sekian... haih... padahal saya dah lukis lama dah... dari zaman hingusan kat Alaf lagi.

Saya ni jenis suka cari gambar hero dulu, lukis dan baru kembangkan cerita. Kadang orang tak berapa kenal pun siapa pelakon tu, lagi saya suka lukis. Tinggal lagi zaman saya dulu, facebook belum berkembang pesat dan kena pulak saya ni bukan jenis palu kompang up karya dan lukisan yang sama berkali-kali. Siapa yang tahu, tahulah...yang tak tahu, tak kenal, jangan tuduh saya macam-macam.

Dan tahu kenapa saya lagi suka melukis, tak guna gambar betul? Sebab guna gambar betul sebenarnya melanggar hakcipta. Sebab tu kalau guna pun gambar betul, saya akan cuba sedaya upaya letak kredit.

The fact is, saya tak suka bergaduh... tapi bila selalu sangat orang serang, umpat, curi, copy, meniru... letih oii... saya tak mintak pun disanjung... saya cuma nak berkarya, melukis untuk orang yang suka baca dan suka tengok lukisan saya. Dan saya ni bukan jenis berkira sangat kalau orang mintak izin dengan cara yang betul.

Kepada yang meluat baca luahan saya ni dan terasa nak buat jokes... tak mengapa, anda tak berada di tempat saya, bukan tangan anda yang melukis dan menaip, jadi anda takkan rasa betapa lelahnya...dan kecewanya... bila orang tak hormat hasil kerja kita...

Sekian...

  • Share:

You Might Also Like

0 comments