Mar 17, 2009

REMPIT VS IMPAK MAKSIMA

BY Rose Harissa IN 18 comments

Salam...
Saja letak tajuk siri aksi kat TV3 sekarang ni. Suka gak citer tu. Sebab pasal kisah mat rempit. Bukanlah bermakna aku menyokong mat rempit. Tapi citer tu ala2 Evolusi Elly.
Kalau nak dikaitkan dengan falsafah hidup, buat kerja kena rempit sampai impak maksima! Hahaha... boleh gitu?
Memang aku tengah merempit nak selesaikan kerja. Tapi dalam masa yang sama, kepala dan jiwa tertekan dengan satu permasalahan . Tension jugak, tapi aku malas nak fikir banyak. Aku lepaskan semua tu kat hubby. Biar dia yang settle.
Semalam ke Kajang. Macam biasa, rutin menghantar cover dan sembang-sembang sama Kak Yati, Kak Lily dengan Kak Su. Aku kena brainwash dengan Kak Yati dan Kak Lily. Pasal apa? Biar kami-kami aje yang tahu. Tapi memang rasa nak meleleh gak la airmata, hidung pun rasa ketat aje. Adehh...
Macam biasalah, kalau dah lepak NBKara, lepas abis waktu opis, baru gerak balik. Lepas hantar Kak Lily, barulah aku drive balik ke rumah. Dah 6 lebih waktu tu. Drive dengan tangan menggigil. Tapi macam biasa jugak, bila lalu Silk Highway, aku takleh nak elak dari merempit. Nak cepat sampai rumah. Lagipun aku hangin la kalau ada kereta yang drive fast lane dengan kelajuan tak seberapa . Tak tahulah, dalam syok mencilok-cilok tu, adalah satu Wira Aeroback cucuk dari belakang. Kereta itu dipandu oleh lelaki. Huh? Apa hal? Aku memang tak suka dicucuk kereta lain dari belakang, jadi aku harus menjauhkan diri dengan kadar segera. Tapi dia masih nak kejar. Dah la, hala pergi ada satu Toyota Vios hitam dipandu seorang perempuan, cuba nak kejar aku. Aku masuk lane slow, dia masuk lane slow. Aku masuk fast lane, dia pun masuk. Nak ajak rempit? Tapi, sori, aku tak layan kereta auto! Huh, bongkak sungguh statement nih .
Tapi Wira Aeroback menghala masuk tol USJ, sedangkan aku terus menghala jalan ke tol Sunway. Sempat lagi rakan dia kat belakang melambai-lambai tangan. Sah! Memang ajak merempit tadi tu. Agaknya, apa akan jadi kalau aku pakai kereta ni? Hehe... dalam banyak-banyak Evo, aku paling suka Evo generasi ke 7 ni.


Jangan ikut perangai buruk aku ni ya adik-adik . Nilah akibat, tak dapat capai impian nak jadi pelumba kereta. Sesungguhnya aku bukan pemandu yang penyabar. Suka melepas geram dan tension dengan memandu laju. Agaknya samalah jugak sebab dengan mamat-mamat motor yang merempit kat jalan-jalan tu. Sebab mereka tak tahu hala nak tuju, tak ada tempat jadi merempitlah di jalan raya.
Tapi untuk pengetahuan semua, Cub Prix sekarang ni dah membuka ruang kepada mat rempit untuk berlumba dengan cara yang betul. Sekarang ni dah ada kategori persendirian tanpa bercampur dengan pelumba-pelumba berpasukan. Maknanya kategori ni khusus untuk pelumba luar yang nak tunjuk bakat, siap dapat bantuan dari AAM lagi. Jadi, apa tunggu lagi, jom rempit kat Alor Setar 20 dan 21 Mac ni!

18 comments:

  1. aKK,
    kalo bak rempit!! tak leh nak lari dah kan..
    hahah :D ishh!, beselah akk, pengguna jalan raya macam 2.. nak nak tengok permpuan bawak.. mmg lah dorang ase tercabar!! hahah :D
    sbb saya pernah rempit dengan kazen hanya menaiki motor EX5,
    ade mat rempit 2 tercabar kot, coz saya potong die masa kat traffic light!! hahha :D nasib baek saya nie bukan minah rempit, kalo tak? tak ke hangin die mencabar saya berlumba!!..

    uhh,, akk saya ada baca paper sal bdk perempuan yang akk ckp 2..
    die sorang je kan dlm cup prix..
    heheh :D salute habiss laaa!!

    ReplyDelete
  2. hahahah.,. tu ler psal cikyuyu... agaknya lelaki mmg takleh tgk pompuan merempit kut... cepat angin apa lagi kalau potong diorang...
    tapi cikyuyu lagi hebat... rempit ngan EX5! ahahaha... akak pun x berani nak rempit ngan motor... sbb takde bumbung... kekekek

    ha kan... dia sorang je pompuan... tapi tatau aa musim 2009 dia race lagi ke tidak... saingan 2009 semakin sengit... :)

    ReplyDelete
  3. kalau mat rempit dibuka ruang utk berlumba dgn betul, ada tak katogeri minah2 rempit cam kiter ni rose?? cara berlumba dgn betul..jgn dijlnraya saja, kekdg merbahayakn keselamatan...he..he...

    ReplyDelete
  4. Salam Rose,
    Tergelak aku baca entry ko ni. Kadang2 bukan kita nak sgt merempit, kan? Tapi faktor2 luaran yg buat kita merempit (i.e bila nak cepat smpai atau dicabar oleh pemandu lain), betul tak?? Hehe... alasan...alasan!!

    Baru2 ni, aku drive Kembara tetiba ada Wolkswagon Golf GTi nak cucuk dari belakang. Aku cakap dlm hati... apsal la nak cucuk Kembara aku, awak tu Golf GTi... klau kalah dgn Kembara, kan malu besar! Hehe... dan aku rasa lepas tu mmg dia malu tak terkira! Hahaha... satu kepuasan utk aku bila berjaya mencilok dan menjarakkan diri drp dia!!

    ReplyDelete
  5. Gua tak berapa minat cerita tu sis.. Bukan sebab apa, pasal ceritanya tak seiring dengan tajuk yang meletup-letup tu.. Kehkehkeh..!! Ni mesti ramai yang marah dengan gua pasni..

    Tapi gua paham.. Bajet kita rendah dan pengarah mainstream kita banyak yang 'bunga-bunga' dari yang lebih layak.. Pengarah 'indie' pulak jarang diberi peluang..

    Err.. kereta sis power ke?.. Jom laa racing sampai hilang pedoman jom..!! Wira gua tu dah banyak kali tinggalkan kereta-kereta power.....yang berhenti ditepi jalan..!! Adeihh..!!

    ReplyDelete
  6. hehehe... mujur su xtertipu ngan cite encik cerpelai. uper2nya dia tinggalkan kete power yang berhenti ditepi jalan ekekekekeke...

    ReplyDelete
  7. Teja : itu ler... aku ternanti nanti gak kut2 ada peluang nak rempit keta secara sah ni... heheh

    Hezzy : aku setju 100% kata-kata ko tu... kadang2 elemen lain yang buat kita merempit tanpa niat nak berlumba tapi dah mencetuskan rasa jeles di kalangan mat kereta... haha... aku berbangga dengan ko hezzy!

    Cer : ko ni cer... hampir sis terpedaya dengan citer ko tu cesss... hampes sungguh... kete sis Wira standard je... kalau lebih pun tang cc (2.0) dan tang enjin (diesel) jadi itu yang berjaya mengeluarkan bunyi mengaum-ngaum lalu ramai yang menyangka enjin turbo bila tukar gear! muahahahahahaha...

    Su : ha, kan... su pun hampir tertipu dengan citer encik cer... mmg hampes mamat tu kalo buat komen... nak marah tapi rasa nak gelak dalam masa yang sama... hahaha

    ReplyDelete
  8. rose, aku dah abis baca sume novel ko tu...

    memang ketara perubahan corak penulisan ko dari yang pertama sampailah yang terkini SERASI DI HATI tu, mujurler aku dah baca yang terbaik dari ko... so aku kuatkan semangat juga nak abiskan novel ko yang 2 terawal tu...

    bukan tak bagus..tapi maklumler masa tu ko baru mula..tercepat sikit jalan ceritanye. aku terasa 'bosan' dengan mainan watak dalam 2 novel tu...

    tapi ko memang banyak berubah dalam 2 novel terakhir tu..
    aku betul2 'feel', sume rasa ada. tahniah beb..semoga ko terus menulis...dan berjaya 'menanam' sesuatu dalam jiwa kami..peminatmu.

    tak lupa, tahniah juga untuk 'baby' baru TUHAN LEBIH TAHU.

    Tak sabar aku ndak jadi salah seorang pemiliknya...ahaks

    ReplyDelete
  9. owh kat alor star ada racing motor ka. hmm patut la adik ipar aku nak gi alor star weekend ni.

    ReplyDelete
  10. Yus : aku sangat menghargai komen-komen ko tu... hehehe... mmg aku akui kelemahan yang ko sebut tu... tapi tak mengapa, aku akan berusaha untuk setiap novel akan datang... belajar dari pengalaman kan? terima kasih laling atas keprihatinan ko tu...
    TLT belum kuar lagi... cover aje kuar dulu... heheh... nanti kalau ada kat pasaran, aku war2kan kat sini...


    Rinn : ah ah... ada cub prix... bandar loq setar ditutup untuk jadi trek cub prix, u know... hehehe

    ReplyDelete
  11. Wira CC 2.0??
    Makaih.. Convert tak ingat punya..!! Mesti laju cam pelesit ni.. Kereta gua laju gak sis.. Setakat labi-labi tu takde hal laa nak potong selambaa..!!

    Gua memang camni Su.. Kengkadang perangai gua mengalahkan landak..
    Kehkehkeh..

    Sis.. tolong kirim salam kat bro Khar je laa.. Rasanya gua tak jadi datang meeting kot..!! 28hb tu hari Sabtu rupanya.. Gua kena kerja..!! Isk ! Isk ! (sedih tahap kuburan)

    ReplyDelete
  12. Cer : mana ada sis convert... tu memang enjin ori aaa...kuar kilang dah memang begitu cap cc nya... tapi kalo ko tgk body merah yang kalernya hidup tak mau mati segan tu... sah2 ko gelak guling-guling... rupa besi buruk... hahaha. tahap teksi! kekeke

    ko mmg, kalau buat lawak no 1!

    bukan ko aje yang tak dapat gi cer... sis pun tak gi perjumpaan PISB tu... kene siapkan poster untuk Kak NB... sibuk tahap dewa dah ni... jadi ko toksah sesedih... kita geng! tak gi sebab keje... betapa produktifnya kita kan? ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  13. Tahun bila pulak Wira ada CC 2.0??.. Dah convert kot sis.. Ataupun enjin kereta sis tu membesar bagai johan kot?..
    Kehkehkeh.. Setahu gua Wira paling besar pun 1.8 je..

    Sis produktif makin kaya.. Gua pulak makin kayap aa sis..!!

    Err.. gua ada terfikir satu cerita baru laa sis.. Ingat nak karang manuskrip dia.. Tapi lari dari tema mistik.. Kali ni tentang pengembaraan sehari seorang budak..!!

    ReplyDelete
  14. Ha... tu la ko cer... kira sis beruntung ler ni pakai kete wira 2.0...x yah sesuah kuar duit convert cc beso... hik hik hik... ada la... wira 2.0 keluar tahun 1997 tahun enjin diesel sahaja. lepas tu stop tak kuar dah...

    mudah2an masin ler mulut ko tu cer... zaman muda ni ler kene produktif...

    ha! sis sokong kalo ko nak karang manuskrip tu... tak kiralah lari dari tema mistik ke apa ke...

    ReplyDelete
  15. Patut la aku xtau pun ada wira 2.0 diesel,rupe2nya kuar thn 1997,aku baru lahir lah rose...muahahahahahaha... tapi bab kata Saifulizam, Road Tax mahal!! Mencemarkan alam lagi!!.. tapi kan rose kelakor lah statement teksi ko tu, mana ada org bwk teksi laju cam pelesit...kaler xpenting janji keta blkg tinggal..he..he..he..

    ReplyDelete
  16. Err.. Wira gua pun tahun 1997 gak.. Jom laa race sampai demam jom..!!

    Eh.. ada laa pemandu teksi bawak cam jahanam.. Gua pernah naik dulu sis Teja.. Marah betul gua masa tu..!! Nasib baik iman gua kuat, kalo tak dah lama gua pegi kedai beli sirap bandung..!!

    ReplyDelete
  17. sis!! su baru terperasan TLT tu. --> tgk kocek ayang heeeee

    ReplyDelete
  18. Teja : amboii... ko tak lahir lagi eh? hampes ler ko... hahahha... mmg betullah kata tam tu... tapi sekali tekan minyak, tu yang org kete sebelah rasa terbako...hahah... mmg tahap teksi beb kete aku tu... ko pun kan dah tgk kalernya camna... kekeke

    Cer : ko ni kan cer... sis rasa nak luku je pala ko.... setiap kali bg statement mesti aku tergelak gelak depan pc... kekekeke

    Su : la... su baru perasan... hahaha, abis ler ayang su tu... :P

    ReplyDelete