Wednesday, March 25, 2009

Tuhan Lebih Tahu

Macam biasa... aku sibuk . Rasa macam berlari tak cukup tanah . Pandang kalendar sebelah pc, alamak ai... minggu ni minggu terakhir March. Tapi hutang kerja masih tak langsai. Takut jugak kalau tak siap... takut kena rembat ngan ranting kayu dengan Kak Yati . Dalam sibuk-sibuk pun aku kena settle benda lain jugak dalam hidup. Sekarang ni rasa takut, risau, nak nangis... pasrah... semuanya ada. Tapi aku serahkan bulat-bulat pada Tuhan, sebab Tuhan Lebih Tahu. Kalau ya kata DIA, maka adalah rezeki aku. Kalau tidak, maknanya aku kena tunggu. Aku pun tak berani nak cakap apa-apa. Bila dah confirm, baru cakap.
Sibuk buat kerja lain pun, aku kena jugak jalankan manuskrip baru. Manuskrip-manuskrip sekerat-sekerat tu aku kena baca balik dan pilih yang mana nak disiapkan. Kena jugak cari info kat internet. Kalau tidak, alamat, berkuburlah semuanya dalam drive C.
Tak nak pedulikan blog pun tak boleh juga... nanti bersawang susah pulak nak bersihkan... maka aku akan update takat mana yang aku terdaya. Macam emel-emel tu, aku mintak maaf banyak-banyak kepada sesiapa yang lambat aku balas emelnya. Aku cuba balas satu-satu .
Dalam serabut, tertekan dan takut ni... aku pun tak sabar juga tunggu TLT dalam bentuk buku. Tapi aku nak ingatkan, jangan harapkan TLT sama macam MSC atau SDH atau BCM atau CMDH. Dalam TLT aku cuba bermain dengan emosi dan airmata. Ceritanya memanglah happy ending. Tapi sebelum nak mencapai happy tu, macam-macam benda yang berlaku. Aku cuba sampaikan macam-macam pengajaran. Contoh:
  • jangan terlalu mudah percaya kepada kawan baik sendiri.
  • status anak yang dibinkan dengan orang lain sebagai bapa selepas tempoh perkahwinan yang sah.
  • seni besi dan alloy.
  • ketaatan seorang isteri kepada suami.
  • sebagai ibubapa, itu bukan kunci untuk memaki hamun dan mencerca anak menantu sendiri.
  • sedikit ilmu neurologi.
  • Tuhan Lebih Tahu walau bagaimana pun kita merencanakan hidup.
Wah... macam skema je ye dak senarai aku bagi tu . Tapi begitulah sedikit sebanyak apa yang aku cuba sampaikan dalam TLT. Kerana kalau boleh aku tak mahu tulis genre yang sama sepanjang waktu. Terpulang kepada anda semua yang pernah membaca karya aku. Kalau boleh aku ni nak belajar menulis dalam pelbagai rentak. Bukan tamak, tapi nak memberi kepuasan kepada diri sendiri. Jadi penulis perlu lebih bebas meluahkan apa yang ada dalam kepala untuk dikongsi bersama pembaca agar dapat dijadikan tauladan. Tapi ni pendapat peribadi aku ler...pendapat penulis yang baru belajar berenang dalam laut biru novel . Dan... inilah hero no. 1 dalam TLT, Wan Azfarel. Hero no. 2 namanya Hazry Izhar. Dua-dua hero ni ada aku letak pada kulit buku TLT. Kenapa ada dua hero? Saja... untuk membuat perbandingan sifat manusia, yang mana harus dinilai sebagai suami mithali...
Setakat ini sajalah update dari aku. Aku nak sambung bertapa. Sampai jumpa lagi...



17 comments:

  1. Salam..
    akk,
    uhhh.. TUHAN LEBIH TAHU!!

    terasa sahaja baca ayat 2,
    adeh!!
    dari akk cakap lebih emosi,
    pergh,
    bahang kepanasan teriak2 nak baca TLT nih.
    hehheeh :D

    ReplyDelete
  2. Weh..xsabornya koi utk memilikinya.......

    ReplyDelete
  3. salam cikyuyu...

    alamak... ayat cikyuyu... bahang kepanasan teriak-riak... hahahha...
    adehh... citer ni mmg x sama la cam citer2 akak yang lain cikyuyu... akak sendiri rasa ia agak emo... sebelum nak mencapai kebahagiaan... hehe

    ReplyDelete
  4. Teja... hehehe... aku takut wehhh... tawakkal ajelah... :)

    ReplyDelete
  5. wah.. ni cik rose versi baru.. apapun akak nak ucap tahniah dulu (walaupun blom baca) sbb dari sinopsis yang cik rose bg tu..dah nampak kelainannya.. Akak respect penulis yang boleh buat pelbagai versi... versatile gitu..sbb sbg penulis akak tahu bukan senang nak ubah genre penulisan. Believe me payah! Tak sabar tunggu TLT..

    ReplyDelete
  6. wah hensemnyer hero ko kali nie...
    iras mat salleh jer..cam hero Superman return pun ada...

    aku memang salute ko pasal mainan emosi nie. kali nie kena sedia kotak tisu lebih2...

    ko jual novel TLT kan blog nie jugakkan...

    x sabor lerrr.....

    ReplyDelete
  7. kak Nik: mekasih... tapi saya takut juga ni... takut orang tak suka pun ye jugak... tapi apapun, saya cuba ajelah... memang payah nak tukar kak... naik pecah gak la otak ni... hehe...


    Yus : ehem... cam biasa, hero aku kene hensem2... jadi bila orang nangis pun tak rasa rugi... hahah...
    tapi aku salute kat ko sebab dapat cam tu mcm hero superman return! tapi aku dah ejas la sikit2... hahaha... aku tetiba rasa mamat tu cam sesuai jadi azfarel sebab muka dia yang 'mencelak' itu...

    yeap... aku mesti jual TLT kat blog ni jugak... cam biasa ler...

    tapi... aku risau... takut ko tak sker TLT... tunggu je la yek... :P

    ReplyDelete
  8. thniah ...pa2 pun pgjaran tu yg penting ...beli sdiri dari rose boleh x by hand heheh ..salam

    ReplyDelete
  9. Go..go...go...kak rose. Tak sabar nk baca karya terbaru akak....mesti best...cayuk...

    ReplyDelete
  10. Eya : terima kasih Tee... nak beli sendiri by hand? belum keluar lagi la... kalau sempat PBAKL, bleh beli terus kat sana n kita jumpa... :)

    Ilyah : tengkiu laling... best ke tidak tu... tak tau la ilyah... akak tgh berdebar-debar ni... :)

    ReplyDelete
  11. che rose xsabonye.. buku mulanya satu cintapun dah 3x baca.. buku epal hijau dah 2x baca xsabonye nak tunggu Tuhan lebih tahu..
    nak mintak signaturelah masa pesta buku.. :)

    ReplyDelete
  12. alamak senyuman dia tuh.. bikin jantungku dupdap dupdap :P

    ReplyDelete
  13. hemm...muncul juga ye hero awak tu ye...tp satu yg aku perasaan nama hero-hero ko semuanya mesti ada bunyi zal.... knp ? oh mungkin juga nama hubby ko ada sikit2 gitu..kekeke apa apa pun l will be waiting 4 ur book.... good luck dear.... may b will c u around....
    jgn ko tekejut pulak...hahaha

    ReplyDelete
  14. salam Kak nora...tak sangka akhirnya dpt juga tengok sipenulis serasi di hati. Saya dh baca novel serasi dihati. Best la kak. Tahniah!!! Saya suka gaya penulisan akak. Saya 2ggu TLT sampai JB.

    ReplyDelete
  15. dhan : alamakk... tabik spring lah saya kat dhan... mekasih sbb membaca buku2 saya berulang kali... wokay.... kita jumpa kat PBAKL nanti...
    hehe... tu nape tu? jatuh cinta kat Azfarel? huhu

    Leeya : hehehe... aku pun tak perasan sehinggalah ko cakap leeya... kebetulan kut banyak hero aku bunyi zal...takde kene mengena ngan hubby ku itu... kekekek.,.. uik? statement ko tu mcm nak buat kejutan jek... ko nak datang PBAKL eh? horeyyyyy!!!

    Ain : adoii... dah tgk akak? hehe... tak seberapa pun akak ni... mekasih ain sebab sukakan gaya penulisan akak... wokay, nanti TLT dah kuar, akak announce kat sini...

    ReplyDelete
  16. Salam rose...

    Alamak..ibu ikut juga teruja ngan nvl yang bakal terbit nih...

    Adush..cam best, nak jugakkk.

    Beberapa hari ni perbualan ibu ngan mak ngah(mak sedara) berkisarkan anak yang di bin @ bintikan dgn bapa angkat dan anak yg tidak sah taraf yg di bin @ di bintikan dgn ayah angkat sehingga semasa dinikahkan pun bapa angkat yang walikan...
    camne tu??? nauzubillah...

    Tapi alhamdulillah sekarang awal2 lagi telah ditiadakan bin @ binti disurat beranak bagi anak yg tidak sah taraf...
    Alhamdulillah mungkin sudah diberi kesedaran diatas kejadian yang lepas2...

    Seperti yang tertulis diblog rose-"Tuhan lebih tahu walau bagaimanapun kita merencanakan hidup."

    adush...meleret2 plak komen ibu disini...

    All the best 2 u...

    ReplyDelete
  17. Salam ibu junes....
    terima kasih sbb sudi singgah sini...
    haa... saya tertarik membaca perihal perbualan ibu dan mak ngah ibu junes tu... itu ler... ramai yang masih tak tahu pasal status bin/bintikan anak ni...

    Harapnya, TLT dapat memberi sedikit ilmu...

    terima kasih banyak2 ibujunes!

    ReplyDelete

Follow Me @roseharissa

About Me

RoseHarissa

"To be perfectly clear, passing is something that has never crossed my mind. Instead of stepping forward and explaining why and prove that I'd really meant no harm, I chose to remain silent. My attitude was, if they don't get it, I don't have to explain it, which was my way of saying that if they don't get me, I don't have to explain me." ©




Random

randomposts