Wednesday, November 19, 2008

'Epal Hijau'

Kata doktor, sebiji epal sehari dapat menghindarkan diri dari penyakit. Aku tidaklah pula makan epal sebiji sehari. Tapi sekarang ini 'epal hijau' memang dah jadi penawar untuk aku. Epal yang diambil khas dari ofis Kak Yati semalam .
Semalam semangat aku berkobar-kobar memandu menuju ke Kajang. Sebelum tu singgah makan di rumah Kak Lily dulu. Macam biasalah... bila singgah di situ, Mak Sunti yang rajin itu menghidangkan makanan. Dan bila melihat masakan Mak Sunti, aku tak boleh menahan selera. Bedal aje! Hahaha
Dekat-dekat kul 12 baru sampai ofis Kak Yati, terlambat sebab order roti telur! Sebelum tu kak Yati dah pesan angkut sekali mamak untuk editor dia Kak Su! Kekeke... Sampai di ofis, aku tergamam melihat epal ijau! Kak Lily dah menjerit suka.

Waaaa... freshnya! Aku pegang. Rasa nak mengalir airmata . Tapi rileks, kena cool. Macamlah ini novel pertama yang keluar ya tak? Tapi sungguhlah, hati rasa lain macam lihat 'epal hijau' di tangan. Covernya simple saja tapi sangat catchy bagi aku . Warna hijau yang keluar lepas print dan jadi buku tu, sangat menawan hati. Yelah aku ni dalam proses nak belajar warna-warna printer. Sebab dah buat cover untuk Kak Yati, takutlah nanti tengok kat skrin cantik tapi bila keluar warna tak sama.

'Epal Hijau yang sudah siap di sain.

Lepas tu menggigil tangan nak sain untuk 'epal hijau' yang dah disediakan oleh Kak Su. Jenuh juga nak sain sampai tak tahu nak tulis apa. Melepak di ofis kak Yati memang tak ingat nak balik...berat je punggung ni. Suasana meriah, siap kami makan roti telur ramai2. Tapi dalam sibuk borak2 tu kantoi juga dengan Kak Su sebab membelek buku sendiri! ekkekeke...

Kak Su yang sibuk membungkus 'epal hijau' untuk tempahan online.

Menjelang jam 4 baru la bergerak keluar dari NBKara. Lepas hantar kak Lily aku terus balik rumah takut jem. Ah! memang jam pun sebab tiba-tiba hujan lebat masa aku baru sampai puchong.
Balik rumah, letak epal hijau kat tepi sebab kepala ingat nak buat claim APO? Buat kerja rumah dulu. Tapi bila dah selesai semua, hati tak boleh ditahan dari terus membelek epal hijau yang fresh tu. Sudahnya berakhir dengan membaca! Hahaha... Makan pun dua tiga suap saja. Selebihnya duduk menikmati epal hijau sambil menemani hubby makan. Gedik je kan baca buku sendiri! Jam 12.30 malam, aku berjaya menghabiskan 'epal hijau' dengan rasa puas hati. Bukanlah bermakna ia sempurna tapi buat hati senang sebab manuskrip yang aku paling sayang dah jadi buku. Terima kasih kepada Kak Yati, Kak Nida dan suami, Encik Roni serta Kak Su, yang bersusah-payah membaca dan mengedit manuskrip ini menjadi epal hijau yang fresh.
Lepas ini kena baca lagi untuk cari kesalahan ejaan pulak.
Alhamdulillah...



--> -->
___________________________

Petikan dari Bab 30

-->
KUNCI kereta Proton Perdana disorongkan Zarul ke ­hadapan Zalina. Tidak keluar walau sepatah kata dari mulutnya. Tangannya pantas mencapai gelas berisi jus limau yang disediakan Zalina. Diteguknya perlahan tanpa memandang wajah Zalina.
“Kenapa pulak you pulangkan kunci ni? Kereta ni untuk you lah!” tegas Zalina menayangkan muka masamnya.
Oh yeah? I don’t think so! I malas nak bersoal jawab dengan Dato’ kalau dia tanya kenapa I pulak yang pakai kereta ni nanti.” Zarul menjawab dengan muka tanpa perasaan.
“I hairanlah dengan you ni Zarul. Kenapa susah sangat you nak terima pemberian I? You tau tak kalau lelaki lain, dia takkan tolak tuah tau?” getus Zalina.
“Kalau macam tu, you bagilah pada lelaki lain. I tak pandang harta benda ni,” balas Zarul selamba.
“Bodoh!” rengus Zalina melepaskan geram. “You memang bodoh menolak tuah. I bagi duit, you tak nak, bagi kereta you tolak! Apa yang you nak sebenarnya?”
“I tak nak apa-apa! Dan you tak perlu bagi apa-apa!” Zarul membentak. Dia bersedia untuk bangun.
Zalina mula resah. Rugi jika melepaskan Zarul ­pergi. Ketiadaan Dato’ Kamarudin harus dipergunakan sebaik mungkin. Dia mahu menghabiskan masa puas-puas bersama Zarul. Dia ingin mencari kembali kehangatan yang telah lama hilang dari Zarul.
“Zarul… janganlah marah. I tak paksa you lagi.” Zalina bingkas bangun memeluk lengan Zarul. Dielusnya pipi pemuda itu, mengharapkan simpati. Namun Zarul ­memandangnya dingin.
“I nak balik!” getus Zarul.
Please… stay here. Temankan I sampai esok!” rayu Zalina tanpa segan. Merapatkan lagi dirinya dengan Zarul. Menggesel macam kucing miang!
No! I’m not in the mood… I baru bangun dari demam, tenaga pun tak cukup lagi. Cukuplah semalam you ‘kerjakan’ I sampai tak peduli I tengah demam. You ­simpanlah ghairah you tu untuk Dato’. Dia halal untuk you!” dalih Zarul, sempat pula menyindir secara halus.
Zalina merengus marah.
“Kenapa dengan you sekarang ni Zarul? Pandai cakap soal halal pulak dengan I? Dulu tak payah tunggu you ada mood pun! You tibai aje!” Giliran Zalina pula menyindir. Namun tangannya masih lekat di pinggang Zarul.
“Itu dulu Zal. Yelah, macam budak-budak baru dapat coklat. Siapa tak seronok kan? Sekarang dah besar, dah tau memilih. Bukan boleh main tibai aje! I pun ­teringin nak cari yang halal juga.” Zarul menyindir penuh makna mendalam. Matanya mengecil memandang Zalina. Perlahan-lahan dia meleraikan pegangan Zalina.
“Sanggup you hampakan I? Kenapa you tak mahu fikirkan perasaan I?” Zalina mula mencemik. Jengkel benar hatinya bila Zarul menimbulkan soal halal dalam hubungan.
“Selama ni pun you tak pernah fikirkan perasaan I!” rengus Zarul kemudiannya berpaling mahu melangkah.
“I cintakan you Zarul!”
Luahan Zalina membuatkan langkah kaki Zarul terhenti. Dia kembali berpaling menghadap Zalina.
“Zal…tak ada cinta antara kita. Jangan silap ­menilai perlakuan mesra kita sebagai cinta. Kita hanya sama-sama bernafsu. Tak lebih dari itu!” Zarul meningkah ­sebelum meneruskan langkah keluar tanpa menoleh lagi ke belakang.
“Jaga you Zarul!!” Zalina menjerit nyaring ­melepaskan kemarahannya.
___________________
-->
Petikan bab 49
ZARUL benar-benar terkejut apabila menerima ­panggilan daripada Edrinaz ketika jam menunjukkan hampir ­pukul 12 malam. Malah dia bertambah terkejut apabila ­mendengar Edrinaz menangis teresak-esak tanpa dapat ­berkata apa-apa. Cemasnya Zarul, hanya Tuhan sahaja yang tau.
“Inn…bawak bertenang. Kenapa you call I malam-malam ni? Suami you tak marah ke? Apa dah jadi ni?” Zarul cuba memujuk menenangkan Edrinaz.
“I sedih…” Edrinaz teresak lagi. “Tadi I gaduh ­dengan Azman. Lepas tu dia keluar dari rumah, sampai sekarang tak balik lagi…”
“Gaduh pasal apa pulak ni? You ni… selalu buat I susah hatilah,” omel Zarul sambil mengusap ­mukanya s­ebelum melepaskan helaan nafas berat. Hilang rasa ­mengantuknya.
“Dia curiga pada I. Dia ingat I melencong ke lain dengan you lepas tengok you perform hari tu. Tapi bila I ­tanya dia balik, ke mana dia pergi sepanjang dua hari I tak ada di rumah, dia melenting. Bila I tuduh dia jumpa ­dengan si Ju tu, dia tambah marah. Sudahnya I jugak yang dia ­salahkan!” adu Edrinaz berselang seli dengan esakan.
Zarul mengeluh. Kedengaran seperti hal ­pergaduhan remeh-temeh sahaja. Tetapi apabila difikirkan secara dalam-dalam, Zarul sedar ada sesuatu yang tidak kena. Manusia biasanya akan melenting jika kesalahannya dapat dihidu. Kemudian akan menafikan sehabis mungkin. Kalau boleh ditepis, dikuis pula kesalahan itu pada orang lain. Mungkin itulah yang telah berlaku pada Shamsul Azman. Mungkin Shamsul Azman telah melakukan sesuatu kesalahan dan curiga jika Edrinaz juga melakukan perkara yang sama.
“Inn…sabar ya? Jangan ikutkan perasaan. You kan isteri yang baik? Berdoalah pada Tuhan agar Azman berubah,” pujuk Zarul. Dia tidak mahu menyatakan pendapatnya, ­tidak elok untuk ‘kesihatan’ rumahtangga Edrinaz. Dia tidak mahu menambah keruh yang sudah tercipta.
“Sorry Zarul sebab mengadu benda remeh macam ni pada you. I sedih sangat…” Suara Edrinaz makin melirih.
No worries. I’m your good listener… tidur ya? I nyanyikan satu lagu untuk you. Harap you dapat tidur ­dengan tenang.” Zarul memujuk sambil menggapai gitar dan handsfree.
Thanks,”ucap Edrinaz perlahan. Dia tersenyum mendengar bunyi petikan gitar dari Zarul.
“Kan kulukiskan wajahmu mewarnai duniaku,
Kan kusyairkan lagumu menemani sunyi…”
Zarul mula menyanyikan lagu Bintang-bintang dari ­kumpulan Nitrus. Edrinaz mendengar penuh khusyuk. ­Manis iramanya membuatkan Edrinaz tersenyum senang. Terbuai hatinya mendengar alunan suara Zarul yang dekat di cuping telinga.
“Bintang - bintang, menyinari malam ku,
Bintang-bintang, setulus ucapanmu,
Andaikata mu setuju genggam erat tanganku,
Bintang-bintang destinasiku…Kan kuhulurkan bahuku tuk kau ratap ­tangismu,
Kan kusulami tawamu buat rencah hidup…”
Zarul terus menyanyi, seolah-olah mendodoikan Edrinaz. Lincah tangannya memetik gitar, bagaikan Edrinaz benar-benar ada di depan menyaksikannya.
“Inn?” Zarul memanggil. Tidak terdengar jawapan.
“Inn?” Zarul memanggil lagi.
Masih tiada jawapan.
Edrinaz sudah tertidur ­rupanya. Hanya terdengar hembusan nafas halus Edrinaz. Zarul diam menikmati. Amat mengasyikkan nadanya. Zarul tersenyum sendiri ­sambil menggeleng-gelengkan kepala bila menyedari dirinya hampir terpesona. Lantas Zarul ­mematikan talian. Doanya moga tidur Edrinaz lena diiringi mimpi-mimpi indah…

15 comments:

  1. Salam Rose,
    Tahniah sekali lagi. Nnt kalau aku singgah kedai buku, aku beli & baca...esp sblm bab 30 (nak tahu camana org demam 'dikerjakan'! hahahahaha)

    ReplyDelete
  2. Salam Hezzy...
    muahahhaa... hampes ko...itu sekadar sensasi... dalam tu siap ada doa taubat tau... itu yang penting... :P
    dah baca, jangan lupa komen eh...

    ReplyDelete
  3. Tahniah!!! takut aku nak baca ni hehehe

    ReplyDelete
  4. tengkiu... tp ko nak takut apa lak lily su? biasa je citer tu... hehehe

    ReplyDelete
  5. haha! epal hijau ku jd gile sudah.. nak2 nak.. ishh2! mahu shje tempah on9 nihh.. wah wahha!!


    akk.. wat sy bertambah angau nihh..
    zarul lak dlm pale utak?? ishh
    part nyanyi tuhh.. adoii! lemah lemah..
    mginggtai seseorang nihh :'(

    ReplyDelete
  6. hahaha... jaga2 cikyuyu... hero heroin akak dalam epal ijau ni berdosa... sangat tak perfect...
    tingat cinta kenangan silam ke bab2 nyanyi tu cikyuyu? muahaha

    ReplyDelete
  7. hahha. yerla! sbb ade somebody nie..
    setiap mlm nyanyi..
    tp skunk.. T_______T
    sgt sedey! ee. jaat nye jantan!!

    ReplyDelete
  8. lohhh... patutla cikyuyu sedey, rupanya selama ini ada orang nyanyikan lullaby yeh? lek lek, banyak lagi lelaki yg baik2...

    ReplyDelete
  9. hahha. tp kan tp kan.. ishh2!
    tak patut langsung llaki itu.
    lelaki itu..
    sengal jerk! huhu
    skt nye aty.. teringat lak novel kak lili hslina..
    T__________T novel 2 tak dpt di habisklan lagi..
    jalanan ceritanye..
    mmbuat sy bertambah sedey! hahahha

    ReplyDelete
  10. amboi, siap bagi teaser :) excited pulak tengok printed version. kat sini tak der lagi. pi gak round kat mph yesterday.

    ReplyDelete
  11. cikyuyu : jangan sedey2 ... lelaki bukan sorang... kekeke.. gi abiskan novel kak lily tu... :)

    rinn : aku masih di awangan ni, tak caya dh jadi print version setelah sekian lama... senyum sendiri tak abis...

    ReplyDelete
  12. Salamz Rose, tahniah diatas kehadiran epal hijau tu. Semoga lepas ini aktiviti menulisnya akan lebih laju dan menghijau2 gituu..

    ReplyDelete
  13. salam mersik... terima kasih...
    aktiviti menulis tersangkut sbb otak terlampau banyak benda nak pk n buat... kekekke...

    ReplyDelete
  14. mesti nak beli serasi d hati.
    mcm best je. hee =]]
    already buy ur 2nd novels mybe cinta mekar d hati.
    woo. keep up a good work. =]]
    wish to be like u! =]]

    ReplyDelete
  15. hehe... tak tau lah best ke tidak zana...
    tapi apapun terima kasih sbb sudi membaca karya akak...
    take care!

    ReplyDelete

Follow Me @roseharissa

About Me

RoseHarissa

"To be perfectly clear, passing is something that has never crossed my mind. Instead of stepping forward and explaining why and prove that I'd really meant no harm, I chose to remain silent. My attitude was, if they don't get it, I don't have to explain it, which was my way of saying that if they don't get me, I don't have to explain me." ©




Random

randomposts