Monday, October 12, 2009

Evolusi Elly - Daripada Rempit Kepada Juara - Ke MotoGP

Aku sudah mencuri waktu ke Sepang menyaksikan pengumuman pelumba Malaysia untuk ke MOTOGP 2009 secara live...
Akhirnya milik Elly... dan dibantu oleh Zulfahmi. Dua-dua akan wakil negara tapi Elly, 25, bakal menggunakan Aprilia RSW 125 yang disediakan oleh pasukan Ongetta Team ISPA dari Itali.
sementara Zulfahmi, 18, Yamaha (yang pernah digunakan oleh Doni Tata)... Yelah, sayanglah kan kalo sorang je wakil Malaysia. Lagipun budak berdua ni punya komitmen bukan calang-calang. Cayalah!

pompom

Elly dan abah tercinta... Cikgu Ilias @ bangchaq

Jangan tanya mana gambar aku dengan Elly. Seperti sedia maklum, aku tak minat nak bergambo atau enter-frame ni. Sebab tu gak kadang-kadang ramai yang tak percaya aku selalu jumpa orang yang hebat-hebat. blushing Sebab aku takde bukti bergambar terkekeh.

Well... tak kisah pun, janji aku dapat menyaksikan. Walaupun ada wartawan sibuk suruh aku bergambar sekali dengan Elly dan bangchaq yang berulangkali ajak aku sama bergambar buat kenangan tapi aku tak mo... in fact ku segan mukaku dah terbakar berbanding dengan model-model yang masih maintain make-up diorang... senyumkenyit

Tak bergambar pun tak apa... yang pasti aku puas hati dapat serahkan Evolusi Elly - Daripada Rempit ke Juara ke tangan Dato' Tony Fernandes... dan CEO SIC, Razlan Razali. Pergghh... ketar lutut siuttt... walaupun diorang ni sempoi gila... tapi disebabkan aku dah hilang skil berkomunikasi dengan VIP, rasa gugup la pulak... mujurlah aku mendapat sokongan penuh dari big brother, Cikgu Ilias @ Bangchaq menari. Tapi sekurang-kurangnya kedatangan ke Sepang semalam tak sia-sia lah. Menyibuk + mempromot Evolusi Elly. Aku ni kalau bab promot buku sendiri memang fail. Puas ditolak bangchaq baru aku nak bergerak. Ini pun nasib baik buku pasal Elly... kisah betul, jadi tak adalah aku rasa nak malu sangat. Sebab aku dah tulis kisah seorang pelumba yang akhirnya sekarang ni berjaya mengevolusikan diri dari pelumba jalanan, berusaha keras sampai berjaya menempatkan diri untuk ke MotoGP. Aku tumpang bangga beb... sebagai kakak okey... jangan sesapa salah faham pasal relationship aku dengan Elly dan keluarganya. encem

Yang bestnya, Elly dan Fahmi betul-betul memberikan komitmen 100%. Sampai tak sempat nak makan. Ke hulu ke hilir dengan racing suit. Kejap-kejap ditarik wartawan itu untuk bergambar. Sekejap-kejap wartawan ini pula datang interview. Betul-betul diorang ni dah jadi selebriti. Sampaikan kadang-kadang aku ngan bangchaq tatau mana Elly pergi. Hilang. Lagi best, Elly dan Fahmi siap boleh gelak-gelak dan bermesra lagi dengan wartawan di tengah panas terik. Adui... memang PR dorang bagus lah... tak sombong... best

Dan malam tadi, selepas meminta restu dari hubby, jam 10 lebih aku ke Sri Pentas atas janji nak menemani bangchaq + agenda jumpa-jumpa. Yelah, bukan selalu dapat jumpa bangchaq yang sanggup turun dari Perlis demi anak tersayang. Setelah meninggalkan hubby dengan masakan kari kepala ikan (upah sebab isteri nak keluar malam seorang diri) jelir, aku sampai dalam masa tak sampai pun 10min ke Sri Pentas. Perghh... tu baru Wira diesel yang cabuk... belum dapat Evo lagi... ihikhik


Kat sana, secara tak langsung aku ditemukan dengan gadis yang muncul dalam mimpi aku yang sangka Elly, aku dan gadis cantik itu pernah berjumpa - sebab hairan camna aku leh mimpikan gadis itu. Aku pun terkejut bila dah berhadapan face to face. Aduii... seriau aku dibuatnya, bukan seriau sebab cewek tu cun tapi seriau sebab dapat tau... laaa... memang wujud pun perempuan tu rupanya... isk isk... nampaknya mimpi dan sixth sense aku makin menjadi-jadi... banyak kali dah jadi macam ni malu-malu. Tapi bukan bererti aku ada saka, tau! Sampai sekarang macam tak caya aje aku bleh mimpi macam tu. Tak kisahlah... yang penting sekejap aje aku dah boleh ngam ngan gadis itu. Means that she's so adorable. Nama dirahsiakan supaya tidak ada perempuan lain yang meroyan atau buat serang hendap... sadapterkekeh
Jam 1.30 pagi baru selesai program Scoreboard. Tapi sambung borak lak kat luar building. Jam dua pagi baru masing-masing gerak. Jangan tanya apa aku buat... memang merempit ikut NKVE... syok gak pecut tengah malam... terasa Alive With Adrenaline ... pinjam tagline SIC... heheh setansengihnampakgigi
Kepada semua warga negara Malaysia... silalah datang ke Sepang pada 24 dan 25hb Oktober ni untuk beri sokongan kepada pasukan Malaysia.
Kepada Elly dan Fahmi... tahniah kerana kalian bakal mengharumkan nama Malaysia. Kepada Elly, tak sia-sia akak tulis pasal Elly. Perjalanan karier Elly semakin cantik. Teringat kata Elly dulu, "Akak tulis aje buku, tugas Elly, Elly race bagi dapat result cun."
Walaupun mungkin belum ramai yang tahu pasal buku Evolusi Elly (buktinya Tuan Razlan terkejut teruja bila tengok buku tu - takleh lupa ayat excited beliau) - mungkin selepas ini, setelah Elly mula mengharumkan nama Malaysia setelah berjaya membuka mata ramai pihak... orang akan mula pandang hasil tulisan kak Rose yang tak seberapa itu...
Kalau sebelum ni ramai yang tanya akak siapa Elly... popular sangat ke dia... sekarang dah terbukti siapa Elly... kat blog akak ni saja dah ramai yang tiba dari hasil google 'Elly Idzlianizar Ilias' peace Tahniah dik.... you are amazing! Ini betul-betul Evolusi... !pompom
Jangan lupa diri... jaga PR... jaga solat... seperti kata Akbar semalam, kelebihan pelumba kita, ada Bismillah... Dengan Nama ALLAH!

Sob~~ tetiba aku sendu... campur terharu... melalak

20 comments:

  1. alamak..gua pengomen (jgn gunakan kalimah ini di novel & artikal anda) pertama la...
    hahha
    caya la Elly...buat yang terbaik...
    naikkan nama negara..
    n akak,nnti kim salam Elly ye..hehe

    ReplyDelete
  2. tahniah buat elly.
    majulah sukan utk kak rose hahahaha

    ReplyDelete
  3. kak.. aprilia sponsor moto ek... aprilia mana??? bangsar ek.. sapa manager dia sekarang ek... sbb dengar2 cite aprilia dah tukat manager baru.. bkn En.Malique lg...

    ReplyDelete
  4. is selamba:
    hahhaa tahniah is sbb jadi pengomen pertama...
    Kita doakan ajelah agar dia qualify untuk masuk full race next seasons...
    Okeh, nanti akak sampaikan salam tu... Insya ALLAH kalo jumpa dia kat sepang nanti.

    Nursuzry:
    amboi maju sukan untuk kak rose? rasa macam menteri kesukanan lak... :))

    Tie Tinie:
    uishh... apa lak aprilia bangsar...
    moto yang Elly guna ni dari Team Ongetta ISPA, Itali... :)

    ReplyDelete
  5. salam!

    wahh akak , akhirnya menjadi kenyataan!
    Tak sia-sia kan, usaha akak selama neh!.
    cayalah elly,

    Cong' elly & fahmi!
    Kami warga MALAYSIA berbangga dengan kejayaan kalian.

    pergh!! serau jeeee raseee..!!

    ReplyDelete
  6. Tahniah wat Elly & che rose...(eh bile leh lepak kat kopitiam ni smbil bergosip..)huh!!

    ReplyDelete
  7. dimulakan dengan bismillah ~

    xoxoxooxoxooxo betulllll!!!


    Erkkkk ~ agak2 gadis dalam mimpi tu ... mimpi dalam mimpi tak? menakootttkan. mmm .... jodoh kian dekat?? huahuahuahua

    ReplyDelete
  8. tahniah kat elly.. moga terus sukses..
    tahniah utk akak juga.. moga semangat menulis makin membara..

    p/s: bila nak pekena dabel chis beger? hehe..

    ReplyDelete
  9. cikyuyu:
    Usaha Elly 100%... akak tumpang bangga je dan kebetulan ada buku pasal dia...
    kita tunggu dan lihat pencapaian dia dan fahmi kat sepang nanti... harap dapat tgk next season ada pelumba malaysia dalam GP...

    Tun Teja:
    tengkyu teja... hehe... aku tgh sibuk ler beb... manuskrip baru...keje rencam2...

    The Hobbit Frodo:
    :D
    tersengih baca statement frodo... mungkin betul kut, jodoh dah dekat... sbb akak mimpikan gadis yang tak pernah dilihat rupanya wujud, betul semua fakta, rumah, nama, rupa... :D

    Rania:
    tengkyu Rania... mmg tgh semangat menulis... ada idea baru... hehehe..
    p/s: tak lupa lagi pasal dabel cis beger tu... nanti akak cuba luangkan masa... :D

    ReplyDelete
  10. dah terkenal jugak yer cik rose nie..hehe =)

    ReplyDelete
  11. Salam akak,
    Jd btl la knpa pguguman lmbt kuar n sb nk kdua2nya mnjw wkl msia... wah tahniah!
    Tahniah tuk akak gak sb EE bkl mnuju pncak...

    ReplyDelete
  12. Putera Al-Maliki:
    terkenal? mana ada... biasa² je...

    Rehal Nuharis:
    Salam airull...
    itu salah satu sebabnyalah...
    tengkyu airul... sekarang ni rasa bangga sebab kedegilan akak nak buat jugak buku pasal Elly wpun org lain tak kenal sapa dia... skg rasa bangga sebab dia dah berada di puncak... :D
    kita doakan semoga dia berjaya tempatkan diri dalam 15 kelompok pelumba terbaik 24-25hb nanti...

    ReplyDelete
  13. Salam akak.

    pepun, tulis kan menulis ea akak syg.

    p/s: smpai skrg ngah try baik pulih laman artwork anem.
    huhu.

    ReplyDelete
  14. Salam anem...
    hehe... makasih untuk semangat tu...

    harap anem dapat baikpulih laman artwork tu secepat mungkin! :D

    ReplyDelete
  15. nie la jokie moto aku dulu ms zaman rempit.. elly nie mmg gila la kalo bab merempit..tgh rempit jatuh bdn luka2 balik umah taruk ubat kuar rempit balik..aku igt lg time tu Bro..syabas aku ucapkan kepada sahabat ku ini kerana tercapai cita2 dia nk maen GP. igt lg time tu kitorg lpk2, dia ckp kt aku cita2 dia nk maen GP...tahniah bro..kalo korg nk tahu..ada 1 mlm tuh kami maen dgn 125z, moto aku RGV jer, Elly nie jokie moto aku dgn x berbaju, pakai boxer n selipar jepun jer.. mmg gila la beb...hahaha...

    ReplyDelete
  16. g3mok :

    hahhaa... tau kisah lama dia dulu... cuma buku nipis tak dapat nak tulis semua...
    mmg tabik toink2 dengar citer lama dia...
    lagi tabik sbb dia betul usaha dari jalanan terus men GP... maknanya... minat dia tu betul2 minat yang sejati.
    dari cakap2... dapat gak capai impian dia tu...

    mmg giler tabik kat dia!

    ReplyDelete
  17. hohohooo bdiri bulu roma bace komen2 kt cni..semuanya penuh smgat..:-)

    p/s:-All da best to K.Rise n Elly...wish all of u more happy n success return...

    ReplyDelete
  18. hehehe... mana taknya yaya... ni kan 1st time malaysia bawak pelumba wild card, air asia lak taja tu...

    tengkyu 4 the wish... :)

    ReplyDelete
  19. bro, jd la wira negara yg x pernah lupa asal usul kita. sekali kita gagal x bermakna gagal selamnya dan sekali kita diatas x bermakna kita x akan jatuh semula..igt Allah, dengan lafaz bismillah berjuanglah untuk negara....

    ReplyDelete
  20. g3mok : mudah2an Elly dapat race MOTO2 next year!

    ReplyDelete

Follow Me @roseharissa

About Me

RoseHarissa

"To be perfectly clear, passing is something that has never crossed my mind. Instead of stepping forward and explaining why and prove that I'd really meant no harm, I chose to remain silent. My attitude was, if they don't get it, I don't have to explain it, which was my way of saying that if they don't get me, I don't have to explain me." ©




Random

randomposts